lunes, 9 de agosto de 2010

Humus, Mutabal, Pa de pita!

Humus, Mutabal i pa de pita

L'altra recepta que vaig cuinar divendres abans de marxar va ser humus, mutabal i uns pans de pita.

L'humus (que vol dir cigrons) és un plat típic àrab que consisteix en un puré de cigrons amb pasta de llavors de sèsam, la tahine. Jo vaig agafar la recepta d'un llibre de cuina libanesa que em va regalar pel meu aniversari una bona amiga, la Yiming.

El mutabal, que vol dir amanit, serveix per varis plats, però quan es parla d'aquest sense més, es tracta del puré d'albergínies barrejat amb la tahine. La recepta que us proposo també és del llibre de cuina libanesa.

Finalment, el pa de pita és el pa típic àrab amb el que se sol acompanyar l'humus. La recepta la vaig trobar per internet i tot i que a mi no m'han pujat tant que se suposava que ho haurien de fer (cosa que ha estat cosa meva i no de la recepta), han quedat molt bons! :)

Com veureu tan l'humus com el mutabal porten tahin. Aquesta pasta de sèsam no es troba a tots els supermercats. Que jo sàpiga, n'hi ha als supers pakistanesos i ara també al Rincón del Gourmet del Corte Inglés!




Ingredients per l'humus:

250 grams de cigrons cuits
6 cullerades soperes de tahin
Un bon raig de suc de llimona (o aigua de flor d'azahar)
L'aigua de bullir els cigrons (si utilitzeu de pot, ho substituim per aigua)
Un bon raig d'oli d'oliva
All (opcional, els més puristes diuen que un bon humus no en porta...)
Sal
Pebre vermell per decorar

Procediment:

Triturem amb la batidora els cigrons amb la tahin, el suc de llimona, l'all trinxat, el raig d'oli i una mica d'aigua de bullir els cigrons.
Anem afegint aigua de bullir els cigrons i anem triturant fins que aconseguim la textura desitjada. Ho servim amb un rajolí d'oli i pebre vermell per sobre.

Jo vaig variar les quantitats i vaig posar el doble de cigrons per igual quantitat de tahin.


Ingredients Mutabal:

3 albergínies escalivades
2 cullerades soperes de tahin
Un raig de suc de llimona
Una dent d'all trinxat
Sal

Procediment:

Trinxem tots els indredients amb una forquilla (si ho fem amb la batidora, cal anar amb compte i no trinxar-ho massa o quedarà massa líquid) i llestos!


Ingredients pa de pita (per uns 8 pans):

1 tassa (250 ml) i una cullerada d'aigua
3 tasses de farina normal (450 grams)
1 culleradeta de sal
1 culleradeta i mitja de sucre
1 cullerada d'oli d'oliva
1 culleradeta i mitja de llevat sec de pa

Procediment:

Precalentem el forn al màxim (uns 250ºC) per sobre i per sota i amb ventilador (jo com tinc un forn de gas, només ho faig per sota...)
Barregem amb les mans tots els ingredients fins obtenir una massa homogènia i elàstica (amasseu durant uns 15 minuts).
Deixem reposar la massa en un bol tapat amb un film transparent fins que llevi (creixi de volum).
Preparem una superficie plana amb una mica de farina i agafem la massa i fem un xurro gros. El tallem en 8 parts.
Fem una boleta de cada una de les parts i la aixafem amb un corró de manera que quedi una rodona plana de massa d'uns 15 cm de diàmetre.
Cubrim les masses amb un drap humit i les deixem reposar uns 30 minuts.
Posem els pans que ens capiguen dins el forn. Les deixem 4/5 minuts o fins que s'inflin i es comencin a daurar.
Les treiem i les emboliquem amb un drap humit fins que quedin suaus.




Humus, Mutabal y pan de pita

La otra receta que cociné el viernes antes de irme de fin de semana, fue humus, mutabal y panes de pita.

El humus, que significa garbanzos, es un plato típico árabe que consiste en un puré de garbanzos con pasta de semillas de sésamo, la tahin. Yo cogí la receta de un libro de cocina libanesa que me regaló para mi cumpleaños una buena amiga, Yiming.

El mutabal, que significa aliñado, sirve para varios platos pero cuando se habla de este sin más, se trata de un puré de berenjenas mezclado con la tahin. La receta que propongo también es del libro de cocina libanesa.

Finalmente, el pan de pita es el pan típico árabe que suele acompañar el humus. La receta la encontré en internet y aunque a mi no me ha subido como se suponía que debería (cosa que ha sido por mí y no por la receta), han quedado bueníssimos! :)

Como veréis, tanto el humus como el mutabal llevan tahin. Esta pasta de sésamo no se encuentra en todos los supermercados. Que yo sepa, hay e los supers pakistanís y ahora también el en rincón del gourmet del Corte Inglés!

Ingredientes para el humus:

250 gramos de garbanzos cocidos
6 cucharadas soperas de tahin.
Un buen chorro de zumo de limón (o agua de flor de azahar).
Un poco de agua de hervir los garbanzos (si usáis garbanzos de bote, lo substituimos por agua)
Un buen chorro de aceite de oliva
Ajo (opcional, los más puristas dicen que un buen humus no lleva ajo)
Sal
Pimienta roja para decorar

Procedimiento:

Trituramos con la batidora los garbanzos con la tahin, el zumo de limón, el ajo triturado, el aceite y un poco de agua de hervir los garbanzos.
Vamos añadiendo agua de hervir los garbanzos y vamos triturando hasta lograr la textura deseada.

Yo cambié las cantidades y puse el doble de garbanzos por igal cantidad de tahin.

Ingredientes Mutabal:

3 berenjenas asadas
2 cucharadas soperas de tahin
Un chorro de zumo de limón
Un diente de ajo triturado
Sal

Procedimiento:

Trituramos todos los ingredientes con un tenedor (si lo hacemos con la batidora, debe irse con cuidado y no triturarlo mucho o quedará demasiado líquido) y listos!




Ingredientes pan de pita (para unos 8 panes):

1 taza (250 ml) y una cucharada de agua
3 tazas de harina normal (450 gramos)
1 cucharadita de sal
1 cucharadita y media de azúcar
1 cucharada de aceite de oliva
1 cucharada y media de levadura seca de pa

Procedimiento:

Precalentamos el horno al máximo (unos 250ºC) por encima i por abajo y con ventilador (yo, como tengo un horno de gas, sólo lo caliento por abajo)
Mezclamos todos los ingredientes con las manos hasta obtener una masa homogenia y elástica (amasar unos 15 minutos).
Dejamos reposar la masa en un bol tapado con un film transparente hasta que aumente su volúmen.
Preparamos una superficie plana con un poco de harina y cogemos la masa y hacemos un churro grande. Lo cortamos en 8 partes.
Hacemos una bolita con cada una de las partes y las aplastamos con un rodillo de manera que queden redondas planas de 15 cm de diámetro.
Cubrimos las masas con un trapo húmedo unos 30 minutos.
Ponemos los panes que nos quepan dentro del horno. Las dejamos 4/5 minutos o hasta que se hinchen y se empiecen a dorar.
Las sacamos y las envolvemos con un trapo húmedo hasta que queden suaves.

6 comentarios:

  1. Un cop més, receptes senzilles però boníssimes! M'encanten les teves fotos, són molt potents i tenen estat d'ànim propi.
    Felicitats.

    ResponderEliminar
  2. Fabulós Alba, una recepta exquisida tan de la crema com del pa. Com sempre tot meravellós i molt ben presentats. Un petó ben gran.

    ResponderEliminar
  3. ostres! jo d'hummus ja n'he fet, però el mutabal i el pa de pita no els he provat mai...m'ho hauré de repensar...moltes gràcies per les receptes!

    ResponderEliminar
  4. Moltes gràcies pels teus comentaris Sara!! :) M'encanten les receptes senzilles i "resultones", són les millors pel dia a dia!!

    Vermells, moltes gràcies!! Sou estupendos!!

    Hola Gemma! doncs prova-ho perquè és ben fàcil de fer i bo!!:)

    Molts petons a tots i gràcies pels vostres comentaris!! :)

    ResponderEliminar
  5. He arribat a aquest bloc cercant una recepta de mutabal... i ja tinc les albergínies al forn :-)

    Només afegir que les fotos són espectaculars. Enhorabona pel bloc.

    Salut!

    ResponderEliminar
  6. Moltes gràcies Sergi!

    No saps la ilusió que em fa rebre visites i si a sobre aprofiten per deixar-me un comentari, encara més!
    Espero que t'agradés el mutabal!

    Una abraçada

    ResponderEliminar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails