miércoles, 21 de septiembre de 2011

Pastis Gascón

Pastis Gascón

Divendres comença la tardor (gràcies Sandra :P) i per celebrar-ho aprofito per publicar una recepta on la protagonista és una fruita molt comú d'aquesta estació, la poma. A més, és un pastís ideal per menjar una mica calent i ara que està començant a refrescar segur que us vindrà de gust!

Aquest pastís tan francès el vam fer a pastisseria fa unes setmanes. A classe la vam fer amb massa filo casolana però aquí us porto la versió més senzilla amb massa filo comprada. Si algú volgués saber com fer-la que m’ho digui i li explico ;).



Ingredients (per dos pastissos d’uns 16 cm de diàmetre. El de la foto és la versió mini):

Pasta filo
Mantega desfeta
1/2 kilo de pomes Golden tallades a làmines finetes
100 grams de sucre
50 grams d'Armagnac

Preparació:

  • En un bol posem la poma tallada a làmines fines amb el sucre i l’Armagnac. Posem un film en contacte amb la barreja i ho deixem macerar a la nevera d’un dia per l’altre.
  • El dia següent, preescalfem el forn a 180ºC, agafem un aro o moltlle i el posem engreixat sobre un silpad o paper de forn (que estigui ja a sobre la safata del forn, així no haurem de manipular giare el pastís i quedarà més sencer).
  • Tallem 4/5 fulls de filo en forma quadrada i d’uns 30/40 cm de costat (ha de ser suficient per forrar per dins el motlle i que en sobri una mica que caigui per fora).
  • Desfem mantega i amb un pinzell de cuina mullem bé els 4/5 fulls de filo. Els col·loquem un a un dins el motlle fent que toqui el millor que poguem les parets i base del motlle sortint per sobre del motlle el sobrant.
  • Al mig del motlle forrat de filo posem la poma macerada.
  • Tanquem una mica el farcit amb la filo que pengi del motlle i tallem l’excés.
  • Agafem trossets de filo, els mullem amb mantega i els posem sobre el pastís fent plecs diferents. Quan tinguem la superficie ben plena, posem força sucre glaç per sobre amb un colador i enfornem uns 20 minuts a 180 ºC. Després deixem uns 5 minuts més a 220ºC o al grill perquè el sucre es caramelitzi.
  • Retirem del forn, deixem refredar uns minuts i desenmotllem amb compte. Si feu servir un aro, treieu el pastís per sobre o la filo es trencarà.


Pastis Gascón

Este viernes empieza el otoño y para celebrarlo aprovecho para publicar una receta en la que la protagonista es una fruta muy común de esta estación, la manzana. Además es un pastel ideal para comer un poco caliente i ahora que empieza a refrescar seguro que os apetecerá!

La receta la hicimos a pastelería hace unas semanas. En clase la hicimos con masa filo casera pero aquí os traigo la versión más sencilla con masa filo comprada. Si alguien quisiera saber como hacerla que me lo diga y le explico ;).



Ingredientes (por dos pasteles de unos 16 cm de diámetro):

Pasta filo
Mantequilla deshecha
1/2 kilo de manzanas Golden cortadas a láminas finitas
100 grams de sucre
50 grams d'Armagnac

Preparación:
  • En un bol ponemos la manzana cortada a láminas finas con el azúcar y el Armagnac. Ponemos un film en contacto con la mezcla y lo dejamos macerar en la nevera de un día para el otro.
  • El día siguiente, precalentamos el horno a 180ºC, cogemos un aro o molde y lo ponemos engrasado sobre un silpad o papel de horno (que esté ya encima la bandeja del horno, así no tendremos que manipular mucho el pastel y quedará más entero).
  • Cortamos 4/5 hojas de filo en forma cuadrada y de unos 30/40 cm de lado (tiene que ser suficiente para forrar por dentro del molde y que sobre un poco que caiga por fuera).
  • Deshacemos mantequilla y con un pincel de cocina mojamos bien los 4/5 hojas de filo. Los colocamos uno a uno intercalados dentro del molde haciendo que toque lo mejor que podamos las paredes y base del molde saliendo por encima del molde la parte sobrante.
  • Dentro del molde forrado de filo ponemos la manzana macerada.
  • Cerramos un poco el relleno con la filo que cuelgue del molde y cortamos el exceso.
  • Cogemos trocitos de hilo, los mojamos con mantequilla y los ponemos sobre el pastel haciendo pliegues diferentes.
  • Cuando tengamos la superficie bien llena, ponemos bastante azúcar glas por encima con un colador y horneamos unos 20 minutos a 180 ºC. Después dejamos unos 5 minutos más a 220ºC o al grill para que el azúcar se caramelice.
  • Retiramos del horno, dejamos enfriar unos minutos y desenmoldamos. Si usáis un aro, sacad el pastel por encima o la filo se romperá.

49 comentarios:

  1. No recordava que avui començava la tardor.. i no conixia aquest postres! Quina cosa més bona, l'haig de provar :)

    Petonets!!

    ResponderEliminar
  2. Aquesta recepta m'encanta, és de les meves! Senzilla, sana, boníssima i amb un resultat fantàstic.
    De veritat vau fer pasta fil·lo casolana? Ha de ser molt difícil, oi?

    ResponderEliminar
  3. mmm m'encanta aquest pastís, i la presentació, ideal t'ha quedat espectacular. Massa philo, comprada, comprada, ufff ja se que és més bona la casolana però és una feinada, deixa unes mans, ufff, jajaja.

    Petonets guapi!!

    ResponderEliminar
  4. T'ha quedat irressitible!!! tinc massa fil.lo, l'he de fer!!

    Petonets

    ResponderEliminar
  5. Qué buena pinta y qué fácil parece... a ver si me preparo una este otoño.

    Saludos,
    Pablo.

    ResponderEliminar
  6. Alba, me parece realmente preciosa y una estupenda manera de dar inicio al otoño, adoro las manzanas!
    Besos

    ResponderEliminar
  7. QUé delicia!! te han quedado estupendos y muero por probar a hacerlos!!

    Un besote!

    ResponderEliminar
  8. uo, m'encanta aquest pastís Alba! Fa molt que no compro pasta fil·lo, a veure si en breu hi poso remei! Un pastís de poma genial :)

    Petonets
    Sandra

    PD: per cert, ahir li vaig sentir dir al Molina que la tardor comença el divendres! jejeje

    ResponderEliminar
  9. Quina pinta!! m'encanta aquest pastís tipus farcellet! se'l veu lleuger i ben gustós, fruita 100% ;) Petons!

    ResponderEliminar
  10. Tinc pasta al philo a la nevera, m'apunto la recepte.
    Petons

    ResponderEliminar
  11. Qué bonita y qué apetecible, ojalá el otoño venga de verdad de verdad el viernes y podamos disfrutar de dulces calentitos así, como esta delicia :) Me encaaanta hornear con manzanas!

    Un abrazo

    ResponderEliminar
  12. Alba me comería uno pastis de estos ahora mismo! que bonitos te han quedado y provocativos a tope... besos

    ResponderEliminar
  13. Qué cosa más bonita y deliciosa con manzanas y ese toque de Armagnac. No puede ser más de otoño y más atractivo.

    ¡Me encanta la receta Ana!

    ResponderEliminar
  14. Es molt dificil de fer philo a casa, Alba? a mi m'agradaria fer-ne, aqui només trobo paquests inmensos....i aquest gascon no el coneixia jo...el vull fer! jo vaig fer una cosa semblant salada la setmana passada, pero no feia aquesta bona fila!

    ResponderEliminar
  15. Alba,

    Quines fotos tan espectaculars!. A més de bonic, aquest pastís ha de ser boníssim. M'encanta fer preparacions amb pasta philo, comprada, és clar. És molt difícil fer-la a casa?

    ResponderEliminar
  16. Es absolutamente espectacular y tentadora tu propuesta.
    La pasta filo en el mundo sin gluten es algo utópico, pero la puesta en escena del tuyo me parece GRANDE, GRANDE!
    Y de manzana, que me pierde...
    Besitos.

    ResponderEliminar
  17. Alba me has dejado sin palabras que maravilla de receta y de fotos,me encanta
    peto

    ResponderEliminar
  18. Divino mi Alba bonita! Las recetas al horno con manzanas son una de mis debilidades. Yo quiero saber hacer la pasta filo casera. Ya una vez lo intente y no me salio tan bien...
    Un besote!

    ResponderEliminar
  19. Esas fotografías me dejan muerta... son tan apetitosas...
    Divinas!!!

    ResponderEliminar
  20. Quin descobriment la pasta filo!!! No entenc com he pogut viure sense ella fins ara. De moment comprada, a no ser que tenguis una versió d'urgència com amb la massa de fulls!
    Aquests pastissets m'agraden mooolt, mooolt, mooolt!! Ai, que soc de llaminera!! No tenc remei!
    Jo estava ben convençuda que avui començava la tardor!
    Petons bruixeta!! ;DDD

    ResponderEliminar
  21. Qué pinta tan tremenda.
    La foto cenital es espectacular.
    Un besazo (y qué mono de dulce tengo, que llevo semanas sin tomar azúcar y ver estas cosas me mata!)

    ResponderEliminar
  22. Pero quin pastís tan deliciós Alba!!! No m'agrada gens el nom, pero l'aspecte, els ingredients i l'elaboració em semblen exquisits. Una meravella!
    Rosanna (cosas con encanto)

    ResponderEliminar
  23. Això ha de ser senzillament una delícia, i a més és preciós a la vista!

    ResponderEliminar
  24. Que delicia, los postres de manzana siempre apetecen, aunque haga un calor tremendo
    Besos

    ResponderEliminar
  25. Impressionant, quina meravella de pastis

    ResponderEliminar
  26. holaaaaaa! segur que és dificilíssim fer la pasta filo!!!! ja ens ho explicaràs. Tot el que porti pomes m'encanta i aquest pastisset sembla la bomba!!! que content has de tenir a l'Arnau!!! digali que et mereixes el pedrusco ja!!!! ;) petonets

    ResponderEliminar
  27. Un pastisset delicadíssim per dins i per fora...com les fotos que a cada entrada ens presentes: UNA MERAVELLA!. una abraçada Alba.

    ResponderEliminar
  28. Se ven deliciosas Alba!!
    Explicanos lo de la pasta filo en otra entrada anda.
    besitos guapa
    Esther

    ResponderEliminar
  29. Alba guapísima!!! Menuda obra de arte nos traes tú hoy!!
    No conocía este pastel,pero con los ingredientes que lleva seguro que me encantará!! eso sí...yo la filo comprada... que estoy de un perezoso!!! jaja
    Muchas gracias por tu comentario... y no sé porqué me imaginabas morena, será porqué me ves más espabilada para ser rubia... jejeje
    Un beso enorme, preciosa.

    ResponderEliminar
  30. Que bo així tebió!!! i quina presentació més maca!
    M'agrada la tardor...
    Petonets!!!

    ResponderEliminar
  31. Qué maca!!! Te una presentació espectacular! m'agrada molt i ben segur que està boníssima!!!

    ResponderEliminar
  32. Que bo!!!! Les postres de poma em tornen boja, m'encanten. Noia, no hi ha maneres de posar-me ala cuina amb condicions, només el dia a dia. Costa d'arrencar després de vacances, la tornada al cole, els extraescolars, uf, un munt de coses a fer i els dies se'm fan curts. Bé, espero troba un forat i fer alguna coseta aviat.
    Una forta abraçada!

    ResponderEliminar
  33. Jooo, t'he posat uncomentari i s'ha esborrat!

    Dèia que és molt maco i que ha d'estar boníssim! seria el millor esmorzar ara mateix i a més molt sa perquè porta poma! nyaaaaam!

    Muak.

    http://cronicasdemiarmario.wordpress.com/

    ResponderEliminar
  34. No em cansaré de dir-ho: m'encanten els pastissos de poma i si es poden menjar calents encara molt millor.
    Molts petonets.

    ResponderEliminar
  35. Uau Alba, aquest pastís és de professional!!! T'ha quedat IMPECABLE!!! I segur que és deliciós!
    Petons!

    ResponderEliminar
  36. que maco, que sencill, que bó!!
    delicios!
    petonets

    ResponderEliminar
  37. Soy fan total de la pasta filo, y la combinación con la manzana me chifla.
    Preciosas las fotos.
    Un abrazo

    ResponderEliminar
  38. Quina cosa tan bona!!! M'encanten les receptes amb pasta filo....
    Petonets

    ResponderEliminar
  39. Seguro que estan buenísimos pero es que además son espectaculares, muy bonitos!

    ResponderEliminar
  40. He fet aquest pastis aquesta tarde....una mica diferent , amb Calvados en compte d'Armagnac....No m'ha quedat tan macu,no m'he vist amb cor del "volantets " de Filo....Pero esta bonissim...Ara el publicaré....Gracies per les teves receptes.. Records

    ResponderEliminar
  41. Me encanta la forma que le has dado a la pasta, qué bonita queda!
    A mí también me ha dado por las manzanas, es que ahora están muy ricas!

    ResponderEliminar
  42. Quina passada de blog!! M'encanta!! Per cert, com ho fas perque les fotos et surtin amb tanta definició i tan guapes?? Jo mira que les faig amb bona qualitat, canvio la mida, la resolució... i em queden com mogudes!! Ja no se que fer!! :S

    Un petonàs! :)

    ResponderEliminar
  43. Aquest cruixent llueix bestial!!! m'encanta! ha d'estar realment bo!!, jo he d'aprendre a fer pasta filo casolana!!
    Molts petonets bonica!

    ResponderEliminar
  44. PEro que bonita te ha quedado! Preciosas fotos!
    Besos

    ResponderEliminar
  45. No havia vista aquest postre!!!!
    uff pasta filo casolana em sona complicat i llarg, val la pena??
    Es que per exemple jo amb la pasta de full si es nota lka diferencia pero es molta feina i no se si compensa...
    La presentació t´ha quedat preciosa!!
    i el crumble de adalt amb nabius.. quina bona pinta!!!! que be ja ha començat la tardor i be de gust encendre el foc, oi???.. :)

    ResponderEliminar
  46. la verdad es que debe ser delicioso, a mi los postres con manzana me privan. La próxima vez enseñanos el interior, please :P

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.cultura-libre.net

    ResponderEliminar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails