jueves, 16 de septiembre de 2010

Mandonguilles de carbassó/albóndigas de calabacín

Kolokithokeftédes


Mandonguilles de carbassó


Fa uns dies remanant entre els llibres de cuina de casa, vaig retrobar un llibre de cuina grega que tenia oblidat. Per compensar-li el meu oblit, vag decidir fer una de les receptes que proposa i aquí teniu el resultat. Són unes “mandonguilles” de carbassó o com diuen els grecs, unes kolokithokeftédes, heu sigut capaços de llegir-ho? És una paraula ideal per fer el típic joc nadalenc de dir coses amb un polvoró a la boca, ji ji!


Jo no tenia formatge grec per casa i vaig fer servir el que tenia, emmental i parmesà, així que el plat no va tenir el gust propi de la recepta, però la veritat és que el resultat ens va encantar. En qualsevol cas, us deixaré la recepta original i si voleu tastar la meva versió, només caldrà que canvieu el formatge.


La recepta recomana que aquest plat s'acompanyi amb una salsa de iougurt i amb un vi blanc grec. Jo no sóc massa entesa de vins i des de fa un any quan es tracta de blanc sempre bec el mateix, el Gessamí de Gramona. Aquest vi el vam provar per primer cop en un restaurant de Lliçà d’Amunt que rep el nom de 36 cadires (no he trobat cap web del restaurant, però us poso el link d’una que dóna informació del lloc). Del mateix títol ja es dedueix que no es tracta d’un local massa gran, però és molt acollidor i la gent que hi treballa, i que diría que són els mateixos propietaris, són fantàstics i aconsegueixen fer que et sentis com a casa. Si algú no ha provat el vi i no ha anat al restaurant, què millor que fer les dues coses a la vegada J!




Ingredients:


500 grams de carbassó ratllat

1 ceba gran ratllada

1 dent d'all

1 ou

50 grams de formatge feta

50 grams de formatge kefalotiri

2-3 cullerades de pa ratllat

Farina

Una guindilla fresca sense llavors (jo no en vaig posar)

Anet

Oli de girasol

Sal

Pebre


Procediment:


Es tritura l'all i es barreja amb la ceba ratllada. S'afageix el carbassó ratllat, els formatges tallets a dauets ben petits (o ratllat), l'anet i la guindilla picada, l'o i el pa ratllat. Es barreja tot i ho salpebrem.

Anem afegint farina fins obtener una textura que ens permeti que la treballem.

Posem l'oli a escalfar en una paella. Fem mandonguilles amb les mans, amb l'ajuda d'unes culleres o amb una cullera de gelat (jo les he fet una mica xafades com a la foto de la recepta) i les anem fregint fins que quedin daurades.

Servir-les amb salsa de iogurt (jo no tenia els ingredients per fer-la però m'apunto com a pendent pujar la recepta i fotos quan la fagi!)






Hace unos días mirando entre los libros de cocina de casa, reencontré un libro de cocina griega que tenía olvidado. Para compensar el olvido, decidí hacer una de las recetas que propone y aquí tenéis el resultado. Son unas “albóndigas” de calabacín o como dicen los griegos, unas kolokithokeftédes, habéis sido capaces de leerlo? Es la palabra ideal para el típico juego navideño de decir cosas con un polvorón en la boca, ji ji!


Yo no tenía queso griego por casa así que usé lo que encontré, emental y parmesano, así que el plato no tenía el sabor propio de la receta, pero la verdad es que nos encantó el resultado. En cualquier caso, os dejo la receta original y si queréis probar mi versión u otra vuestra, sólo tendréis que cambiar el queso.

La receta recomienda que este plato se acompañe con una salsa de yogurt y con un vino blanco griego. Yo no soy muy entendida en vinos y desde hace un año cuando se trata de blanco siempre bebo el mismo, el Gessamí de Gramona. Este vino lo probamos por primera vez en un restaurante de Lliçà d’Amunt (provincia de Barcelona) que recibe el nombre de 36 cadires (no he encontrado una web del restaurante, pero os pongo un link con la información del mismo). Del mismo nombre se deducea que no se trata de un local muy grande, pero es muy acogedor y la gente que trabaja en él, y que diría que son los mismos propietarios, son fantásticos y logran hacer que te sientas como en casa. Si alguien no ha probado el vino y no ha ido al restaurante, qué mejor que hacer las dos cosas a la vez! J



Ingredientes:


500 gramos de calabacín rallado

1 cebolla grande rallada

1 diente de ajo

1 huevo

50 gramos de queso feta

50 gramos de queso kefalotiri

2-3 cucharadas de pan rallado

Harina

Una guindilla fresca sin semillas (yo no puse)

Eneldo

Aceite de girasol

Sal

Pimienta


Procedimiento:


Se tritura el ajo y se mezcla con la cebolla rallada. Se añade el calabacín rallado, los quesos desmigados (o rallado), el eneldo y la guindilla picada, el huevo y el pan rallado. Se mezcla todo y lo salpimentamos al gusto.

Añadimos harina hasta obtener una textura que nos permita trabajarla.

Ponemos aceite a calentar en una paella. Hacemos albóndigas con las manos, con la ayuda de unas cucharas o con una cuchara de helado (yo las he hecho chafadas como en la foto de la receta) y las freímos hasta que queden doradas.

Servirlas con una salsa de iogurt (yo no tenía los ingredientes para hacerla pero me apunto como pendiente subir la receta y fotos cuando la haga!)



12 comentarios:

  1. umm quina delicia! pren nota perque el carbassó m'encanta!
    petonet

    ResponderEliminar
  2. Que originals!!! M'encanta la recepta, tots els ingredients són molt del nostre gust. I amb la salsa de iogurt ha de lligar molt bé, el carbassó i el iogurt formen molt bona parella. Ideals per primer plat o com a aperitiu, ja tinc la recepta apuntada!

    ResponderEliminar
  3. Mmmmm! Així tan torardetes tenen una pinta tremenda. Ara mateix els faria una bona mossegada... Felicitats pel blog! És la primera vegada que hi entro i m'ha agradat molt!

    ResponderEliminar
  4. Ivana, gràcies bonica! Si els fas amb formatge grec ja em diràs què tal! :)

    Gemma, moltes gràcies!! :) Et dic el mateix que a la Ivana: si les proves amb el formatge grec, ja em diràs què tal! Per cert, ja vaig anar al curs de galetes del David Lienas. Em quedo amb les d'espinacs i parmesà i les cookies hipercalòriques (ji ji), què bones estaven!

    Hola Anna, benvinguda i moltes gràcies!! L'altre dia vaig anar a parar al teu blog i vaig pensar que t'havia de fitxar, ji ji!! Ara mateix ho faig i el xafardejo una mica més perquè tenia molt bona pinta!

    ResponderEliminar
  5. Visca la cuina grega, visca aquests bunyolets de carbassó, visca el teu bloc i les teves fotos!!! ^^

    ResponderEliminar
  6. Vermells! mil milions de gràcies!!Sou genials! :)

    ResponderEliminar
  7. Que blog tan espectacular tienes!!
    Te felicito y con tu permiso volveré.

    Un saludo.

    ResponderEliminar
  8. BIenvenida a mi blog!! Muchas gracias por pasarte, escribir y querer volver!!Puedes venir cuando quieras! :)
    He mirado por encima tu blog y tienes unos pasteles decorados increibles! Ahora mismo te ficho!! :P

    Besos

    ResponderEliminar
  9. Lo estoy haciendo ahora! que buena pinta, ya te enseñare alguna foto. besos

    ResponderEliminar
  10. Fan, quiero ver esas fotos!! ji ji ji!Gracias por escribir. Te mando un abrazo muy fuerte!

    ResponderEliminar
  11. Quina pinta! No trigaré a fer-les! però, llavors, tot és cru? Només es cuina alhora de fregir-les?

    ResponderEliminar
  12. Hola!! Sï, es posa en cru! Ami també em va extranayr però a l'estar ratllat ben fi, de seguida queda cuit!!

    ResponderEliminar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails