miércoles, 23 de febrero de 2011

Cake de mango & 5 especies

(si no entiendes catalán, abajo tienes la traducción en castellano :) )

Cake de Mango i 5 espècies

Després de dues receptes salades ja tornava a tenir ganes de publicar una de dolça i com dilluns vaig al curs de pastisseria i sempre cuinem alguna cosa bona bona, aprofito per compartir una de les dues d’aquesta setmana amb vosaltres, un cake de mango amb 5 espècies.

Aquest cake té una textura molt esponjosa i admet moltes combinacions. Nosaltres el vam farcir de mango i li vam posar un crumble d’ametlla a la part superior. Però també ens va recomanar jugar amb el crumble i fer diferents combinacions (per exemple posar 1/2 d'ametlla i 1/2 de coco ratllat).
La massa base del cake és força senzilla i la podem barrejar perfectament a mà (que no amb les mans!!) en un moment.

Ingredients (per dos cakes com el de la foto):

50 g de mantega desfeta
2 ous
1 polsim de sal
175 g de sucre
140 g de farina
3 g d'impulsor químic (levadura royal, per exemple)
75 g de nata líquida
3grams de 5 espècies (és una barreja que ja ve feta de 5/7 espècies: cardamom, nou moscada, canyella, gingebre, pebre, pell de taronja i clau. Aquests dos últims no es troben sempre en la barreja).
1 o 2 mangos madurs
Un motlle metàlic de 18cm per 7cm aprox. (per fer mini cakes podem fer servir silicona, però per cakes una mica grans van molt millor els motlles metàl·lics. Es veu que condueixen millor la calor i la cocció del cake dóna millor resultat).

Preparció:

Prescalfem el forn a 170ºC.
Retallem un tros de paper sulfuritzat en forma rectangular suficientment gros per poder forrar l’interior del motlle i que sobresurti una miqueta.

Amb les tisores fem un tall als 4 extrems:


I el posem dins el motlle posant les puntes del paper solapades de manera que poguem forrar bé el motlle. Si no ho heu entès, pregunteu!!

Blanquegem els ous amb el sucre amb unes varilles. No importa si ens fa bombolles, però hem d’evitar sobrebatre la barreja o després el cake ens pujarà molt i baixarà molt durant la cocció.
Tamizem la farina, espècies i impulsor i ho aboquem a sobre la barreja. Ho barregem amb les varilles.
Afegim la mantega desfeta i la nata i barregem amb les varilles.
Tallem el mango a daus petits.


Crumble (he posat la meitat de la recepta, però és que en surt molt, jo no en faria més):

50 g de farina
50 g de mantega freda a daus petits
50 g de sucre morè
50 g d'ametlla mòlta (o 25 d'ametlla i 25 de coco)

Ho batem tot fins que veiem que es fan petits grumolls. Hem d’anar en compte perquè en un moment els grumolls passen de petits a ser uan massa compacta. Deixar de batre i si els grumolls son molt petits, barrejar uan mica amb les mans per fer que surti una mida mitjaneta. O bé, els deixem petits. Millor així que no una massa compacta!!
En cas de que ens passessim i quedessin uns grumolls gegants. Podem mig salvar-ho, fregant la barreja per una reixa petita. Els trossets que cauràn seràn més petits i els podrem fer servir.

Muntatge:

Posem barreja fins la meitat del motlle, posem trossets de mango tallats a dauets i ho cobrim tot amb el crumble.

Ho tenim al forn 20 minuts a 170ºC o fins que al punxar-lo amb un palillo, aquest surti net (o si teniu un termòmetre, punxeu el pastís i estigui a uns 92/96 ºC).Cake de mango con 5 especias

Después de dos recetas saladas ya volvía a tener ganas de publicar una de dulce y como lunes voy al curso de pastelería y siempre cocinamos algo rico rico, aprovecho para compartir una de las dos de esta semana con vosotros, un cake de mango con 5 especies.
Este cake tiene una textura muy esponjosa y admite muchas combinaciones. Nosotros lo rellenamos de mango y le pusimos un crumble de almendra en la parte superior. Pero también nos recomendó jugar con el crumble usando otros ingredientes combinados con la almendra o sustituyéndola (por ejemplo, en este caso, aconsejó hacer 1/2 almendra y 1/2 coco rallado).
La masa base del cake es muy sencilla y la podemos mezclar perfectamente a mano (que no con las manos :P) en un momento.

Ingredientes (para dos cakes como el de la foto):

50 g de mantequilla deshecha
2 huevos
1 pizca de sal
175 g de azúcar
140 g de harina
3 g de impulsor químico (levadura royal, por ejemplo)
75 g de nata líquida
3 g de 5 especies (es una mezcla que ya viene hecho de 5/7 especies: cardamomo, nuez moscada, canela, jengibre, pimienta, piel de naranja y clavo. Estos dos últimos no se encuentran siempre en la mezcla).
1 o 2 mangos maduros
Un molde metálico de unos 18cm por 7cm aprox. (para hacer mine cakes podemos usar silicona, pero para cakes un poco grandes van mucho mejor los moldes metálicos. Se ve que conducen mejor el calor y la cocción del cake da mejor resultado).

Preparación:

Precalentamos el horno a 170ºC.
Recortamos un trozo de papel sulfurizado en forma rectangular suficientemente gordo para poder forrar el interior del molde y que sobresalga un poquito.

Con las tijeras hacemos un corte a los 4 extremos:

(ver foto arriba)

Y lo ponemos dentro del molde poniendo las puntas del papel solapadas de forma que podamos forrar bien el molde. Si no lo habéis entendido, preguntad!

Blanqueamos los huevos con el azúcar con unas varillas. No importa si nos hace burbujas, pero tenemos que evitar sobrebatir la mezcla o después el cake nos subirá mucho y bajará mucho durante la cocción.
Tamizamos la harina, especies e impulsor y lo vertemos encima la mezcla. Lo mezclamos con las varillas.
Añadimos la mantequilla deshecha y la nata y mezclamos con las varillas.
Cortamos el mango a dados pequeños.


Crumble (he puesto la mitad de la receta, pero es que sale mucho, yo no haría más):

50 g de harina
50 g de mantequilla fría a dados pequeños
50 g de azúcar moreno
50 g de almendra molida (o 25 de almendra y 25 de coco)

Lo batimos todo hasta que veamos que se hacen pequeños grumos. Tenemos que ir en cuenta porque en un momento los grumos pasan de pequeños a ser una sola masa compacta.
Dejar de batir y si los grumos son muy pequeños, mezclar un poco con las manos para hacer que salga una medida mediana. O bien, los dejamos pequeños. Mejor así que no una masa compacta!!
En caso de que nos pasáramos y quedaran unos grumos gigantes, podemos medio salvarlo, rascando la mezcla en una reja pequeña. Los trocitos que caerán serán más pequeños y los podremos usar.

Montaje:

Ponemos mezcla hasta la mitad del molde, ponemos trocitos de mango cortados a daditos y lo cubrimos todo con el crumble.

Lo tenemos al horno 20 minutos a 170ºC o hasta que al pincharlo con un palillo, este salga limpio (o si tenéis un termómetro, pincháis el pastel y esté a unos 92/96 ºC).El Puigmal

I per acabar, us deixo amb la primera foto del que esperem que sigui el principi de 100, 100 cims de Catalunya!

Els 100 cims és una iniciativa proposada per la FEEC consistent en que les persones que hi vulguin participar escullin 100 cims de la llista de cims més emblemàtics de Catalunya i els coroni sense cap temps límit ni cap premi més enllà de la satisfacció d’haver-ho fet. Nosaltres no estem federats ni formem part de cap grup excursionista, així que ho volem fer pel nostre compte però per deixar una mica de constància, us aniré explicant quins cims fem i què mengem a dalt :P!! Mens sana in corpore sano!

La idea és que hem de fer 100 cims junts, els que haguem fet per separat no compten. En el meu cas no és una gran pèrdua perquè fins fa tres anys jo no havia vist massa muntanya… jiji!

De moment de la llista n’hem fet tres: La Mola de Sant Llorenç del Munt (hi haurem de tornar perquè no tenim foto…), el Puigsacalm i el de la foto d’avui, el Puigmal!
El Puigmal el vam pujar fa dues setmanes. La ruta que vam fer anava de Fontalba-Puigmal-Vall de Núria-Fontalba i ens va encantar, sobretot perquè del Puigmal a Núria estava nevadíssim.

Recomano moltíssim la sortida. Nosaltres ens vam creuar amb un isard i tot!

I al cim em va esperar una sorpresa…la única cosa per al que vaig decidir que valia la pena treure's un guà (tot i que es veu sol, al cim feia un fred impressionant!): Xocolataaaa!!

Y para acabar, os dejo con la primera foto de lo que esperamos que sea el principio de 100, 100 cims de Cataluña!
Las 100 cumbres es una iniciativa propuesta por la FEEC consistente en que las personas que quieran participar escojan 100 cumbres de la lista de cumbres más emblemáticas de Cataluña y los corone sin ningún tiempo límite ni ningún premio más allá de la satisfacción de haberlo hecho. Nosotros no estamos federados ni formamos parte de grupo excursionista, así que lo queremos hacer por nuestra cuenta pero para dejar un poco de constancia, os iré explicando qué cumbres hacemos y que comemos arriba :P!! Mens sana in corpore sano!

La idea es hacer 100 cumbres juntos, los que hayamos hecho por separado no cuentan. En mi caso, no es una gran pérdida
porque hasta hace tres años yo no había visto demasiada montaña… jiji!

De momento de la lista hemos hecho tres: La Mola de Sant Llorenç del Munt (tendremos que volver porque no tenemos foto…), el Puigsacalm y el de la foto de hoy, el Puigmal!
El Puigmal lo subimos hace dos semanas. La ruta que hicimos fue Fontalba-Puigmal-Vall de Núria-Fontalba y nos encantó. Sobretodo porque del Puigmal a Núria estaba nevadísimo!

Recomiendo muchísimo la salida. Nosotros nos cruzamos con un rebeco y todo!

Y en la cumbre me esperó una sorpresa…la única cosa por la que decidí que valía la pena quitarse un guante (aunque se vea sol, en la cima hacía un frío impresionante!): Chocolateeeee!!34 comentarios:

 1. Les fotos des cake t'han quedat precioses. La veritat que fa molt bona pinta. T'estas convertint en una gran pastissera!

  100 cims son molts cims, no? teniu feina per estona!!!

  ResponderEliminar
 2. El corte se ve estupendo, y con ese crumble por encima... me encanta! Bss

  ResponderEliminar
 3. Quina passada de cake... i amb el que m'agrada el mango!!! Les fotos són precioses reina!
  I ànims amb els 100 cims, quina feinada!! jaja
  Petonets,
  Sandra

  ResponderEliminar
 4. Les fotos son impressionants, com suposo q ha d'estar el cake....

  Una abraçada,

  ResponderEliminar
 5. qué delicia de cake y con el crumble, me parece la cumbre perfecta ;)
  Las fotos como siempre preciosas.
  Besos

  ResponderEliminar
 6. Quina bona pinta que té aquest cake!! Ai, és que no tenc remei...acab d'arribar del gimnàs (mira si sóc matinera!!) i ara mateix començaria a mossegar la pantalla. Les fotos fantàstiques! M'encanta! Un petó, Paula

  ResponderEliminar
 7. Ha de quedar boníssim per esmorzar amb el cafè amb llet, molt gustós amb la barreja d'espècies i el toc del crumble de dalt...
  I molts ànims pels 100 cims, ja conec aquesta inicitaiva! El Puigmal és un cim molt bonic, ara a l'hivern nosaltres sempre el fem amb esquís de muntanya ;)

  ResponderEliminar
 8. Este cake es una preciosidad... Aún no me atrevo a usar especias en mis pasteles pero tengo que intentarlo, seguro que le da un sabor especial.

  Besos

  ResponderEliminar
 9. T'ha quedat un cake genial, m'agrada la textura...
  molts petons

  ResponderEliminar
 10. Apa, Alba!!!
  He tingut una sorpresa doble amb aquesta entrada:
  Primer per pastisset que has fet: m'encanta la combinació i la presentació (quan pugui em compro un motlle com el teu...)
  Segon: per que jo també tinc afició a pujar "muntanyetes" i alguns dels cims que parles, jo també els he fet.
  Sabent això, cada vegada que faci un cim, preguntaré a les noies si hi ha alguna Alba, encara ens trobarem un dia dalt d'una muntanya o en algún refugi.... jejeje
  Felicitats!!!
  Laura (Cocina Homemade)

  ResponderEliminar
 11. Ai Alba, quantes coses!
  De la recepta: m'encanten les cinc espècies, el teu cake ha d'estar de mort!
  De les fotos: cada dia et queden més maques, jo vull un curset!!!!!
  Muntanyes: només he pujat el Puigsacalm, però no sóc massa muntanyenca, per no dir gens...Potser més endavant!
  Molts petonets!

  ResponderEliminar
 12. Quines meravelles que feu a classe per Déu!!! aquest cake té una textura i un tall i un color espectaculars!!!! m'encanta m'encanta!!

  Unes fotos genials guapa! quin paissatge tant xulo, va valdra la pena, ja t'ho vaig dir però veient les fotos....una meravella, aviam si conveço al compi i ens apuntem a fer algun cim!
  Petonets bonica!!

  ResponderEliminar
 13. ooooooooooooooooo! per on començo avui??? quin pastís més maco!!! m'ha encantat amb la crumble!! l'haig de fer ja!!! les fotos de revista! són preciosses, m'encanta la 2ª, i el tema cims???? si es que ets un crack!!! ah, i esteu molt guapos tu i l'Arnau!!!! petonets carinyet

  ResponderEliminar
 14. Qué cake tan majo y rico. Me encanta el corte, se ve magnífico.
  Me chifla el reto de las 100 cumbres. Lástima que viva tan lejos porque me apuntaba fijo.

  Besos.

  ResponderEliminar
 15. Alba, que preciosidad de cake, me gustaría prepararlo ya que no lleva tanta mantequilla, me podrías decir cuanto mide el molde?
  Que entretenido ese reto de las cumbres, me encantan las fotos.
  Besos

  ResponderEliminar
 16. umm que rico!!! que maravilla y ese chocolate!
  ñam! ñam!
  besitos

  ResponderEliminar
 17. un cake estupendo y unas fotos estupendas. Bs guapa.

  ResponderEliminar
 18. A mi no m'agraden massa els cakes per que els trobo pesats, vull dir que en menjo una mica i sempre penso que n'he menjat massa, suposo que es per tota la mantega que porten, però trobo que el teu es ben suau i molt poc gras, te un aspecte molt flonjo, i saps el que més m'ha agradat? aquesta crosta tan suggerent del crumble, mmmmm que bo!!! :-)

  Quants records m'han portat les teves fotos! 100 cims son molts, i moltes anècdotes per explicar... masses potser. Que ho gaudiu força, i aneu amb molta cura. ;-)

  ResponderEliminar
 19. Quin fruit que estàs treien d'aquest curs de pastisseria! Quina enveja!! Aquest cake és molt original, i ha de ser boníssim amb el crumble i el mango!

  ResponderEliminar
 20. Quina bonisima pinta de cake!!! Amb aquests crumble per sobre... mhmhm
  gràcies per compartir el teu curs.. :)

  ResponderEliminar
 21. mmm jo en vull una miqueta, jejej, es uqe té una pinta... A més el mango, si és del bo, m'encanta. Això sí aquell que venen encara verd no hi ha qui s'el mengi xD.

  Felicitats per l'ascenció! 100 cims, ufff en debeu tenir moltíssimes ganes, el meu petit récord es 0 cims xD, jaja, jo és que tot el que sigui caminar per ciutat no tinc limit, però el tema muntanyisme mai m'ha atret.Igualment a veure si vas comparint fotos, que són molt maques, de les vistes :P

  Petonets!!

  ResponderEliminar
 22. Alba, vamos por partes...Primero felicitarte por ese pedazo de cake de mango que nos has enseñado!!! Todo un lujo con ese crumble... Seguro que está fabuloso. Las fotos como siempre geniales.
  En cuánto a las fotos de vuestra ascensión a la cumbre... qué maravilla!! Seguro que valió la pena. Una oferta muy interesante.
  Mil besos, guapa.

  ResponderEliminar
 23. Uooooooo!!! esperem els teus pans!!
  Petonets guapa!! 8)

  ResponderEliminar
 24. quina cosa més bona! m'encanta la textura que ha quedat amb el crumble.
  pt!

  ResponderEliminar
 25. Me he quedado enamorada de tu cake, que delicia y que belleza de fotografías, me encanta venir a visitarte! felicidades por la cima!!!! buen fin de semana guapa

  ResponderEliminar
 26. No me extraña que despues de tanta escalada te tomes estos postres ...enseguida recuperas ..Este de mango que buenisima pinta tiene ..lo apunto ..besos MARIMI

  ResponderEliminar
 27. Alba querida que bizcocho que ha de estar bueno! Con mango que es mi fruta favorita! Es que esto lo tengo que probar...te prometo que te aviso del resultado.
  Un abrazo!

  ResponderEliminar
 28. Hola guapa! només dir-te que segur que podrás participar a Memòries d'una cuinera!!! la idea és tipus com la recepta del 15, proposem una recepta al mes i que cadascú presenti la seva versió!!! així que no has de patir sinó tens receptes familiars!!! La idea es que entretots recuperem les receptes de sempre!!!! ;) així doncs has d'estar atenta al dia 5...

  ResponderEliminar
 29. Oooooooooooooooooooooooooooooooh!!!
  Aquesta entada és sensacional!!!! M'encanten els cakes i adoro les cinc especies! I com que la Susanna adora el mango, aquest no trigarà gens en caure!!!!!!

  I les fotos, precioses!!!

  Salut!

  ResponderEliminar
 30. Alba, la foto es fantastica.
  Que maca,¿les fet al sol?
  El cake deliciós.
  Oetons

  ResponderEliminar
 31. Mango y especias en un bizcocho. Estoy segura que me encantaría. Los bizcochos que llevan frutas me suelen gustar mucho, pero si además saben a especias ni te cuento.
  Tus fotos como siempre invitan a disfrutar, las de comida y las demás.
  Besitos.

  ResponderEliminar
 32. alucino con tus fotos, son tremendas. ese budín debe de ser una locura... inmejorable la receta y las imágenes.
  ¡Y felicitaciones por el desafío de las 100 cumbres! ¡es fascinante! :)

  ResponderEliminar
 33. Simplemente delicioso con ese toque delicado del mango.

  Besos!
  Ana de: 5 sentidos en la cocina

  ResponderEliminar
 34. qué fotos tan bonitas del cake, son una maravilla, me apunto la receta tiene una pinta divina!

  saludos!

  ResponderEliminar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails