martes, 19 de abril de 2011

Lasanha com bacalhau

(si no entiendes el catalán, abajo está la traducción en castellano ;) )

Memòries d'una cuinera: Lassanya de bacallà

La proposta d'aquest mes del bloc Memòries d'una cuinera és el bacallà, un ingredient molt típic d'aquestes dates de quaresma. A mi el bacallà sempre m'ha agradat molt i afortunadament fa uns anys vaig estar a Portugal i em vaig comprar un llibre de receptes típiques portugueses. Com allà el bacallà és un ingredient molt recurrent a les seves receptes, tenia unes quantes entre les que poder triar.
Finalment vaig decidir fer una recepta una mica diferent de les que havia tastat, una lassanya de bacallà. El resultat m'ha agradat molt, us la recomano!
I per aquells que recordin la meva entrada de canelonas de carbassa, també recordareu que en aquell moment no vaig fer jo la beixamel, per variar vaig fer trampes i la vaig comprar feta :P. Aquest cop ja us podeu sentir orgullosos que l'he feta jo sola! I a sobre he experimentat i l'he fet amb llet de soja.



Ingredients:

Per la lassanya:

800 grams de bacallà dessalat i sense pell ni espines
2 cebes picades
4 dents d'all aixafats
4 tomàquets sense pell ni pepites
1/2 tassa d'oli
100 grams d'olives sense os
3 cullerades de farina
400 grams de plaques de lassanya cuita
Formatge ratllat al gust

Per la beixamel:

4 cullerades de margarina
6 cullerades de farina
4 tasses de llet de soja
2 cullerades de parmesà
sal i nou moscada

Preparació:

Pel farcit de la lassanya:

Posem oli en una paella i ofeguem la ceba i l'all. Afegim el bacallà trossejat i el deixem fregir uns minuts. Retirem els alls i afegim el tomàquets trossejat, les olives trossejades i la farina. Ho deixem espessir una mica. Ho retirem i reservem.

Per la beixamel:

Desfem la margarina en un cassó al foc, daurem la farina amb la margarina i a foc lent anem posant molt a poc a poc la let sense parar de remenar. Li posem sal i nou moscada al gust i ho deixem al foc fins que comenci a espessir.

Muntatge:

En una font anem fent capes de plaques de lassanya cuites amb barreja de bacallà. Finalment l'acabem amb plaques de lassanya i a sobre la beixamel i el formatge ratllat. Ho gratinem al forn i quan el formatge estigui daurat ho treiem.



Memòries d'una cuinera: Lasaña de bacalao

La propuesta de este mes del blog Memòries d'una cuinera es el bacalao, un ingrediente muy típico de estas fechas de cuaresma. A mí el bacalao siempre me ha gustado mucho y afortunadamente hace unos años estuve en Portugal y me compré un libro de recetas típicas portuguesas. Cómo allá el bacalao es un ingrediente común en muchas de sus recetas, tenía unas cuántas entre las que poder elegir.
Finalmente decidí hacer una receta un poco diferente de las que había probado, una lasaña de bacalao. El resultado me ha gustado mucho, os la recomiendo!
Y para aquellos que recuerden mi entrada de canelones de calabaza, también recordaréis que en aquel momento no hice yo la bechamel, para variar hice trampas y la compré hecha :P. Esta vez ya os podéis sentir orgullosos que la he hecho yo sola! Y encima he experimentado y la he hecho con leche de soja.

Ingredientes:

Para la lasaña:

800 gramos de bacalao desalado y sin piel ni espinas
2 cebollas picadas
4 dientes de ajo aplastados
4 tomates sin piel ni pepitas
1/2 taza de aceite
100 gramos de olivas sin hueso
3 cucharadas de harina
400 gramos de placas de lasaña cocida
Queso rallado al gusto

Para la bechamel:

4 cucharadas de margarina
6 cucharadas de harina
4 tazas de leche de soja
2 cucharadas de parmesano
sal y nuez moscada

Preparación:

Para el relleno de la lasaña:

Ponemos aceite en una sartén y ahogamos la cebolla y el ajo. Añadimos el bacalao troceado y lo dejamos freír unos minutos. Retiramos los ajos y añadimos el tomates troceado, las olivas troceadas y la harina. Lo dejamos espesar un poco. Lo retiramos y reservamos.

Para la bechamel:

Deshacemos la margarina en un cazo al fuego, doramos la harina con la margarina y a fuego lento vamos poniendo muy despacio la leche sin cesar de remover. Le ponemos sal y nuez moscada al gusto y lo dejamos al fuego hasta que empiece a espesar.

Montaje:

En una fuente vamos tirando capas de placas de lasaña cocidas con mezcla de bacalao. Finalmente lo acabamos con placas de lasaña y encima la bechamel y el queso rallado. Lo gratinamos al horno y cuando el queso esté dorado lo sacamos.



42 comentarios:

  1. Alaba, m'has deixat amb la boca oberta! de veritat! mira que he tastat cops el bacallà i he anat cops a Portugal, -de fet una de les meves filloles és d'Oporto- però mai he tastat un plat tan exquisit!!!! olé!!!!! moltíssimes gràcies per participar, petonets bonica!!! (PD: ahir vàrem sopar un plat de la Julia Child :P)

    ResponderEliminar
  2. Que bommmmm Alba!!!Adorei...Tem umas cores lindas e de sabor deve ser deliciosa...
    Besito
    Rita

    ResponderEliminar
  3. Jo suposo que demà o demà passat publicarè la meva aportació al memòries d'una cuinera però de mentres em quedo amb aquesta lassanya!!

    Mai la he provada amb bacallà i amb lo que m'agrada el bacallà, segur que està deliciosa! M'agrada molt que hi hagis posat olives, doncs sempre he trobat que hi fan molt bon contrast amb el bacallà. Ha d'estar molt bona!

    un petó maca

    ResponderEliminar
  4. fantástica receta y seguro que deliciosa, con esos ingredientes no puede ser de otra manera. Te vamos a regañar por comprar bechamel hecha, seguro que ésta está mil veces mejor ;)
    Besos y feliz semana

    ResponderEliminar
  5. Alba aquest plat es una passada, te una pinta estupenda, es veu molt cremós, t´agafo la idea, m´ha agradat molt!!!

    ResponderEliminar
  6. No sé por qué, pero he tomado bacalao pocas veces en mi vida. Me encanta el pescado pero por algún motivo me cuesta encontrar bacalao en pescaderías o en la carta de los restaurantes.
    Has elegido una forma muy original de preparar este pescado de cuaresma, y encima con bechamel de soja, mejor para mi :D

    Un abrazo

    ResponderEliminar
  7. Excelente aportación.
    Me encanta este tipo de bacalao, pero es muy dificil encontrarlo aqui en Inglaterra. Tenemos mucho bacalao pero es fresco y siempre que voy a Portugal lo compro.
    Nos traes una receta muy especial y muy bien presentada.
    Feliz Semana Santa ♥

    ResponderEliminar
  8. Que rica la lasaña de bacalao!! A mi tbn me encantan las anchoas y el queso, y si es mezclado mejor!en cuanto al chocolate no me llama tanto pero aguna noche se me antoja algo que sea muy empalagoso!!jejeje
    Petonets Alba!!

    ResponderEliminar
  9. Ostres, ara no se si estic contenta per aquesta meravellosa lassanya, q m'apunto o pel fet q has fet tu la beixamel....

    Petons,

    ResponderEliminar
  10. Guau Alba!! Quina recepta tan fantàstica, les noies de Memòries estaran contentíssimes!! Tá una pinta genial!!
    Petonets bonica
    Sandra

    ResponderEliminar
  11. t'ha quedat excel.lent la lassanya ALba! Jo vaig estar l'estiu passat a Portugal i el bacallà el fan com ningú.. boníssim.

    Pren nota de la teva recepta.

    Molts petons!

    ResponderEliminar
  12. Me encanta el bacalao desalao por su sabor intenso. Esta receta tengo que hacerla sin falta. Gracias por compartirla.

    ResponderEliminar
  13. Me encata ese lugar que has encontrado para hacer las fotos.

    Un besazo

    ResponderEliminar
  14. Alba, que rica receta!!! Me encanta el bacalao y esta lasaña debe estar buenísima. Muy buena idea hacer la bechamel con leche de soja, así se prueban resultados con otros ingredientes.

    Besos,

    ResponderEliminar
  15. T'ha quedat molt bé Alba! i enhorabona per la bexamel! segur que mai més la tornes posar de pot!

    ResponderEliminar
  16. Ja que estàs de vacances, puc venir a dinar a casa teva? Quin bacallà més bo i original.
    Amb llet de soja? Els experiments et surten moooooolt bé.
    Gràcies per participar.
    Molts petonets.

    ResponderEliminar
  17. És veritat a Portugal en cuinen molt i molt bo, jeje. Encara que jo em quedo amb el teu, segur que dins de la lassanya queda ben camuflat i totalment deliciós. M'acabes de donar moltes idees :P.
    La presentació, com sempre, de revista!

    Petonets!!

    ResponderEliminar
  18. Alba bonita!, que lasña has hecho tan maravillosa!!!
    Yo tambien me compré un libro en Portugal y tambien he buscado una receta para el reto...pero no me decido!!! hay tantas apetitosas!!
    La tuya es de diez..y mas si has hecho yu la bechamel..y de soja!!!...tu eres de todo o nada pequeña!!!
    Mil besitos y hasta la vuelta de vacaciones!!!!!

    ResponderEliminar
  19. Que buena opción para cuaresma, una delicia. Me gusta la idea de la bechamel de soja, quisiera probar.
    Unas fotos muy tentadoras
    Cariños

    ResponderEliminar
  20. Alba, cuenta, cuenta... qué tal el experimento con la bechamel con leche de soja??
    Tengo que decirte que esta lasaña de bacalao me ha hechizado... hasta he creído que me llegaba el olor a través de la pantalla. A eso se le llama publicidad subliminal!! jajaja
    Un besazo enorme, guapa y felices vacaciones.

    ResponderEliminar
  21. ¡que buena lasaña! me encanta, porque es super original. Al menos por acá es de verduras o de carne. Me la llevo, je
    ¡Buena semana, querida!

    ResponderEliminar
  22. Quina lasanya!!!! i aquestes hores amb la gana que tinc me l'acabaria tota!!! Em pregunto, però, quin gust deu tenir la beixamel feta amb llet de soja.... te un gust diferent a la tradicional?
    Laura (Cocina Homemade)

    ResponderEliminar
  23. Quin èxit de lassanya!!! ja saps que el bacallà i jo no som els millors amics.....;) però d'aquesta manera em sembla genial!!!!em sembla una aportació fantàstica! llàstima que n'hagi de fer una diferent sino la copiava ràpidament!!
    Molts petonets bonica!

    ResponderEliminar
  24. Fabuloso, tus lasañas cambian de las que ya veo, original y se ve muy rico, ademas el bacalao es un pescado que me encanta!

    Muchos besos

    ResponderEliminar
  25. Quina recepta més bona! A mi també m'encanta el bacallà, si el dessales bé, és un peix molt fi i melós. La lasanya té molt bona pinta, jo també n'he fet amb lluç i amb salmó, però prompte faré la teua. Besets.

    ResponderEliminar
  26. Alba es maginífica la lasaña ¡súper apetecible!, una propuesta de 10 y las fotos muy bonitas
    Bsos preciosa

    ResponderEliminar
  27. Una recepta realment espectacular i digna de les millors taules. Felicitats!

    ResponderEliminar
  28. qué buenísima lasaña! tengo que probar lo de la bechamel con leche soja!

    ResponderEliminar
  29. Alba, me ha encantado tu propuesta, deliciosa la combinación de bacalao con bechamel!!
    Las fotografías son preciosas!!
    Moitos bicos

    ResponderEliminar
  30. tiene una pinta estupenda. Muy buena aportacion. Bss.

    ResponderEliminar
  31. Ole la nostra Alba!! Què tremoli la Ruscalleda que l'Albeta ha arribat!! M'encanta!!
    Per cert, diumenge vaig fer la meva aportació a la recepta de la Julia Child...o quina cosa més bona!...Avui estic molt contenta, demà començo les vacances!!!!!! T'ho havia de dir...amb l'enveja que em vares fer fa uns dies ;))
    Petonets, guapa!

    ResponderEliminar
  32. Toda una señora salada tentación. Me tientas cada vez que entro por aquí. Unas fotos magníficas y una receta de 10.

    Besos.

    ResponderEliminar
  33. Quin plat me fí i mes bó. El bacallà es dels peixos que mes m'agraden, amb aquesta lassanya deu quedar bonissim.

    petons

    ARa

    ResponderEliminar
  34. Me encanta el bacalao...la verdad que no se si fuiste a algun mercado en Portugal, o hasta a un supermercado...da gusto ver los puestos de bacalao!
    En mi país siempre se consume el bacalao salado...al cruzar el charco lo conocí fresco y me gustó aún más...
    Con tu permiso me llevo esta receta porque hay que prepararla!
    Besitos guapa!

    ResponderEliminar
  35. nunca la he preparado de bacalao, tu propuesta me parece más que deliciosa!

    ResponderEliminar
  36. Hola Alba
    Què contenta estic que hagis passat per a la meva cuina... així he pogut conèixer aquest bloc tan maco que tens. Quines receptes, quines fotos.. tot fa molt de goig. Em quedo també per seguir-te de ben a prop.
    Un bacallà esplèndid, com la beixamel que feta en llet de soja queda igual de bona i és més sana oi? Jo m’he acostumat a cuinar amb ella i ja no noto ni la diferència.
    Molts petons i de nou, moltes gràcies!! Bona Setmana Santa

    ResponderEliminar
  37. Qué plato más rico! No le he probado pero tiene que estar de muerte lenta... los canelones de bacalao si. Me con quedo la receta. A ver cuando "Memòries d'una Cuinera" lanza un postre para poder apuntarme. Bss

    ResponderEliminar
  38. Estupenda esta lasaña! Nunca la he probado que no sea con carne picada, así que tendré en cuenta tu receta! Bss

    ResponderEliminar
  39. Jo també he quedat bocabadada, no se m'hagués ocurregut mai, lassanya de bacallà! ha de ser boníssim! M'agrada molt la ideia!!!! I la beixamenl, oi que és senzilla de fer! Ah! faràs mona? m'agradaria veure'n una al teu blog, no hi pot faltar la xocolata;-)
    Una abraçada i bona Setmana Santa!

    ResponderEliminar
  40. Molt original, lassanya de bacallà!!!
    Té un aspecte deliciós!!!
    Bona Setmana Santa!!!

    ResponderEliminar
  41. Uffff! Que buenisima receta! Me recuerda a una que hago yo, a ver si la hago y la pongo en el blog.
    Tienes razón, seguro que se lo de mezclar pasta y mejillones lo hace Adriá es un visionario... y si lo hago yo, una aberración. Pues no! que están muy ricos! ;)

    ResponderEliminar
  42. Què bo, quina bona pinta! m'has fet venir gana i encara em falten més de dues hores per plegar... dolenta!

    http://cronicasdemiarmario.wordpress.com/

    ResponderEliminar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails