viernes, 29 de octubre de 2010

Panellets

Panellets

S’acosta la castanyada i amb ella, els panellets. Aquest dolç tipic de Catalunya, València i Balears que s’acostuma a preparar per aquesta festivitat.

Com estava desitjant, dilluns vam fer clase de panellets al curs de pastisseria. La recepta és força diferent a les que havia vist fins ara i el resultat, molt bo. Especialment em va agradar el panellet amb taronja confitada i xocolata, i això que a mi mai m’ha agradat massa la fruita confitada…

Jo ja els he tornat a fer per la castanyada (estan al congelador) però les fotos que us poso són dels panellets del profe i dels meus del curs.
Ingredients:

Per la massa d’ametlla:

1 kilo d’ametlla marcona en pols
500 grams de sucre normal
6 ous mitjans

Per decorar-los:

Pinyons
Ametlla laminada
Taronja confitada tallada a mitges llunes

Per la massa de coco:

100 grams de coco ratllat
100 grams de sucre
40 grams de clara d’ou

Preparació:

Per la massa d’ametlla:

Barregem l’ametlla en pols i el sucre. Anem afegint un a un els ous fins que quedi una massa pastosa però amb la que podem fer una bola. Jo els vaig posar tots i mentres barregem pot semblar imposible fer una bola perquè es veu molt enganxosa, però si ho intentem veurem que sí és possible!

Ho reservem amb un film mentres preparem la massa de coco.

Agafem la part de massa que volguem per fer panellets de pinyons, la pesem, fem un xurro i els talls necessaris perquè cada panellet pesi entre 12-15 grams. Fem boletes.
En un bol posem els pinyons i hi aboquem rovell d’ou (suficient per mullar-los tots). Ens posem una mica de pinyons mullats a la ma, agafem una boleta i la posem a sobre els pinyons de la ma. Els anem presionant suaument perque quedin ben enganxats.

Agafem la part de massa que volem pels panellets d’ametlla. Amb un corró, estirem la massa en forma rectangular deixant un gruix d’un cm i 1/2 aprox. Tapem la massa amb film i la congelem. Un cop està dura, la treiem i tallem quadrats o rectangles.
En un bol posem l’ametlla llaminada i una mica de rovell d’ou (no massa). Arrebossem les porcions amb l’ametlla.

Agafem la massa que volem pels de taronja confitada i l’estirem en forma rectangular deixant uns 2 cm i 1/2 aprox. de gruix. Posem mitges llunes de taronja confitada a sobre (que quedin una mica solapades). Posem un paper de guitarra (paper de plàstic transparent dur) o de film a sobre i amb un corró estirem la massa fins deixar un cm i 1/2 aprox. de gruix. La taronja s’enfonsarà una mica dins la massa i se separarà.
Ho tapem amb un film i ho congelem. Quan estigui dur, el tallem a quadrats o rectangles.

Posem els panellets a coure3 o 4 minuts a 250 ºC.

Un cop tenim freds els panellets, podem agafar els de taronja I sucar-ne la meitat amb xocolata atemperada (com els de la foto).

Per la masa de coco:

Barregem el coco, el sucre i les clares i ho posem a foc lent fins que quedi una pasta compacta tèbia. Ho retirem del foc, i ens posem a fer bolets, piràmides o xemeneies de gaudí, segons la teva habilitat. En principi la idea era fer algo semblant a unes xemeneies de Gaudí però ja veureu que no ho vaig aconseguir, jiji!


Posem els panellets a coure de 3 a 4 minuts a 250ºC.

Aquests també els vam sucar de xocolata .
“Quatre” apunts interessants:

.- Els panellets típics de Catalunya no porten ni patata ni moniato. Clar que para gustos colores. A mi personalment, m’agraden més sense perquè el gust de l’ametlla és més intens.

.- L’ametlla que sigui marcona, així t’assegures una bona qualitat del panellet!

.- Uns dels millors pinyons són els rosats mexicans, però resulta molt difícil de trobar-ne. A part de que són caríssims. Així que una bona opció és comprar uns pinyons que anomen bruts (reben aquest nom perquè en alguns casos tenen una mica de polsim negret de la closca).

.- La massa del panellet permet des d’igual pes d’ametlla en pols que de sucre, fins la meitat de sucre. Nosaltres vam fer la meitat de sucre i em va encantar. Suposo que té força a veure que a mi les coses massa dolces i tan concentrades no em solen agradar massa.

.- El pes del panallet importa, com el del bon sushi. Es recomana que no pesin més de 15 grams.

.- Els panellets s’assequen molt ràpid així que si els volem fer amb antelació, el millor és congelar-los un cop muntats i coure’ls el mateix dia que ens els vulguem menjar.

.- Cal evitar que el panellet s’esquerdi durant la cocció. Si s’esquerda es ressecarà més ràpid. Per això cal coure’ls poca estona a temperaturas altes.

.- És molt difícil trobar una bona taronja confitada. Si us fixeu en el color de la de la foto, veureu que no té el taronja llampant típic. Això és perquè no porta colorants i s’ha oxidat. Aquesta taronja era realment bona, no només perquè no portés colorants, això és una mostra de que era una taronja molt natural. Tenia una textura impressionant però pel que ens van dir si en volem n’hem de comprar quantitats grans… Una altra opció és fer-la casa, m’ho apunto com a repte perquè sembla ser que és un procés llarg i que no queda sempre bé (i menys com la que vam tastar…:( ).


Panellets

Se acerca la castanyada y con ella, los panellets. Este dulce típico de Cataluña, Valencia y Baleares que se acostumbra a preparar para esta festividad.

Cómo estaba deseando, lunes hicimos clase de panellets en el curso de pastelería. La receta es bastante diferente a las que había visto hasta ahora y el resultado, muy bueno. Especialmente me gustó el panellet con naranja confitada y chocolate, y esto que a mí nunca me ha gustado demasiado la fruta confitada…
Yo ya los he vuelto a hacer para la castanyada (están en el congelador) pero las fotos que os pongo son de los panellets del profesor y de los míos del curso.


Ingredientes:

Para la masa de almendra:

1 kilo de almendra marcona en polvo
500 gramos de azúcar normal
6 huevos medianos

Para decorarlos:

.- Piñones
.- Almendra laminada
.- Naranja confitada tajada a media luna

Para la masa de coco:

100 gramos de coco rallado
100 gramos de azúcar
40 gramos de clara de huevo

Preparación:

Para la demasiada de almendra:

Mezclamos la almendra en polvo y el azúcar. Vamos añadiendo uno a uno los huevos y amasamos con las manos hasta que quede una pasta pegajosa pero con la que podemos hacer una bola. Yo los puse todos y mientras mezclamos puede parecer imposible hacer una bola porque se ve muy pegajoso, pero si lo intentamos veremos que sí es posible!

Lo reservamos con un film mientras preparamos la masa de coco.

Cogemos la parte de masa que queramos para hacer panellets de piñones, la pesamos, hacemos un churro y los cortes necesarios para que cada panellet pese entre 12-15 gramos. Hecemos bolitas.

En un bol ponemos los piñones y vertemos yema de huevo (suficiente para mojarlos todos).
Nos ponemos un poco de piñones mojados a la mano, cogemos una bolita y la ponemos encima los piñones de la mano. Los vamos presionando suavemente para que queden bien enganchados.

Cogemos la parte de demasiada que queramos para los panellets de almendra. Con un rodillo, estiramos la masa en forma rectangular dejando un grueso de un cm y 1/2 aprox. Tapamos la masa con film o papel guitarra (papel de plástico transparente grueso) y la congelamos. Una vez está dura, la sacamos y cortamos cuadrados o rectángulos.
En un bol ponemos la almendra laminada y un poco de yema de huevo (no demasiado). Recubrimos las porciones con la almendra.

Cogemos la masa que queramos para los de naranja confitada y la estiramos en forma rectangular dejando unos 2 cm y 1/2 aprox. de grosor. Ponemos medias lunas de naranja confitada encima (que queden un poco solapadas). Ponemos un papel guitarra o film transparente encima y con un rodillo estiramos la masa hasta dejar un cm y 1/2 aprox. de grosor. La naranja se hundirá un poco dentro de la masa y se separará.
Lo tapamos con un film y lo congelamos. Cuando este duro, lo cortamos a cuadrados o rectángulos.

Ponemos los panellets a cocer3 o 4 minutos a 250 ºC.

Una vez tenemos fríos los panellets, podemos coger los de naranja Y mojar la mitad con chocolate atemperado (como los de la foto).


Para la masa de coco:

Mezclamos el coco, el azúcar y las claras y lo ponemos a fuego lento hasta que quede una pasta compacta tibia. Lo retiramos del fuego, y nos ponemos a hacer setas, pirámides o chimeneas de Gaudí, según tu habilidad. En principio la idea era hacer algo parecido a unas chimeneas de Gaudí pero ya veréis que no lo conseguí, jiji!

Ponemos los panellets a cocer de 3 a 4 minutos a 250ºC.

Estos también los mojamos de chocolate :).“Cuatro” apuntes interesantes:

.- Los panellets típicos de Cataluña no traen ni patata ni boniato. Claro que para gustos, colores. A mí personalmente, me gustan más sin porque el gusto de la almendra es más intenso.

.- La almendra que sea marcona, así te aseguras una buena calidad del panellet!

.- Unos de los mejores piñones son los rosados mejicanos, pero resultan muy difícil de encontrar. Aparte de que son carísimos. Así que una buena opción es comprar unos piñones que llaman sucios (reciben este nombre porque en algunos casos tienen un poco de polvo negro de la cáscara).

.- La masa del panellet permite desde igual peso de almendra en polvo que de azúcar, hasta la mitad de azúcar. Nosotros hicimos la mitad de azúcar y me encantó. Supongo que tiene mucho que ver que a mí las cosas demasiado dulces y tan concentradas no me suelen gustar demasiado.

.- El peso del panellet importa. Se recomienda que no pesen más de 15 gramos.

.- Los panellets se secan muy rápido así que si los queremos hacer con antelación, la mejor es congelarlos una vez montados y cocerlos el mismo día que nos los queramos comer.

.- Hay que evitar que el panellet se agriete durante la cocción. Si se agrieta se resecará más rápido. Por eso hay que cocerlos poco rato a temperaturas altas.

.- Es muy difícil encontrar una buena naranja confitada. Si os fijáis en el color de la de la foto, veréis que no tiene el naranja llamativo típico. Esto es porque no trae colorantes y se ha oxidado. Esta naranja era realmente buena, no sólo porque no trajera colorantes, esto es una muestra de que era una naranja muy natural. Tenía una textura impresionante pero por el que nos dijeron si queremos tenemos que comprar cantidades grandes… Otra opción es hacerla casa, me lo apunto como reto porque parece ser que es un proceso largo y que no queda siempre bien (y menos como la que probamos...:( ).

16 comentarios:

 1. Quina massapà més diferent... amb tants ous no ho havia vist mai! Us van quedar sensacionals, sobretot el de taronja confitada, me l'apunto per provar-lo ;)
  I és veritat que els pinyons estan caríssims :(
  Bona Castanyada!

  ResponderEliminar
 2. Ummmmmmmmmmmmmmm!
  Avui també toca fer panellets a casa.

  ResponderEliminar
 3. Setmana panelletil a tope porto ja!

  Coincideixo amb la Gemma, quin massapà tan diferent! Jo sempre le fet tan per tant de ametlla i sucre i amb clara d'ou sense rovell.

  Els de coco també els fem diferent, jo afegeixo coco al massapà i clara d'ou fins que queda una pasta tova tova, llavors dono la forma que és una muntanyeta sense massa forma :P


  Tot i això, els teus fan una pinta "que lo flipas"! Bona castanyada :D

  ResponderEliminar
 4. Quina meravella de panellets! m'encanta que els postres que us fan fer al curs vagin lligats amb l'època i les celebracions, així sempre estàs al día per les festes!
  Aquesta recepta és boníssima, jo tampoc sóc de molt dolç i crec que m'agradaria molt. Això sí, jo només soc fidel a un panellet: el de pinyons!!!
  Moltss petonetssssssssss!!!!

  ResponderEliminar
 5. Un estupendo dulce para este fin de semana puente. Super apetecible y muy tentador.

  Besos.

  ResponderEliminar
 6. Hola guapa! A casa no agraden massa els panellets, però hem de reconèixer que aquest de xoco i taronja confitada ha de ser el súmmum de les coses bones.
  :-)

  ResponderEliminar
 7. Carai que bons! Jo aquest any serà el primer cop que faig panellets, i em sembla que aquests amb la taronja confitada estaran els primers de la llista...ja t'ho explicaré.

  ResponderEliminar
 8. M'ha sorprès aquesta masa amb la meitat de sucre i tants ous, però serà questió de tastar-ho ja que us han quedat peciosos!!!
  Petonets

  ResponderEliminar
 9. Ai Alba, aquest curset teu està donant uns resultats fantàstics! :D Nosaltres anem tardíssim en la publicació dels panellets, però la veritat és que els fem molts smeblants!
  Petonets!

  ResponderEliminar
 10. Gemma!A mi també em va sorprendre molt la receta del massapà, però he de dir que queden molt bons. T'animo a que ho provis! I el de taronja..mm, boníssim!!

  A Coses de Llàbiro: acabo de veure els teus panellets!què bons! :)

  Martí, sí que és diferent sí. A mi el que mes em va sorprendre és la quantitat d'ou que hi posen... però després de provar-los vaig decidir tornar a repetir la recepta a casa. T'animo a provar-la, tot i que aquest any em sembla que ja n'hauràs quedat tip!! :P !! À bientôt! :)

  Muchas gracias Luisa!! Besos!! :)

  Hola Íngrid!!!Sí, segons ens van dir a cada data senyalada que tingui un plat típic acompanyat, aprofitarem per fer-lo!
  Jo també era fidel al panellet de pinyons, perpo aquest any l'he abandonat una mica pel de taronja...aix, és que aquest últim porta xocolata i és la meva debilitat!! :P Moooooolts petoneeeets!!

  Hola Sílvia! la verdad es que estan muy buenos, sobretodo acompañados de un vino dulce!! :) Besos!!

  Vermells!! L'haurieu de provar, a mi em va sorprende molt gratament! I si poseu una capa fina de massapà, la taronja i una bona xocolata, ningú diria que és un panellet!! :P Petonets!!

  Gemmota!! No puc veure el teu pastís de xoco i ametlla... :( Si has fet els panellets de taronja confitada, ja em diràs, eh!! Petonets!!

  MaryLou! és una massa ben diferent, però molt bona i fina. A mi m'ha agradat molt! :) Molts petons!!

  Rosilte, muchas gracias!! Besos!  Espero que la castanyada anés genial!! :)

  ResponderEliminar
 11. ei Alba,
  és que ahir estava preparant el post i se'm va publicar per error, però ja veig que al desar-lo com a esborrany surt igualment als readers...en uns minuts sí que el tindré llest! Gràcies per avisar-me!!

  ResponderEliminar
 12. A fogons de la bordeta: la veritat és que sí!! :) Espero veure els vostres, segur que fantàstics!! :) Molts petons!!

  Gemmota, jaja!! ok, volia asegurar-me que no tinc problemes per accedir al teu bloc!! :) Petons!

  ResponderEliminar
 13. nena que no havia vist els teus panellets!
  jo l'any passat els vaig fer així, amb ous. Crec què és la recepta de massapà tal qual, a mi m'encanta. Sobre el què comentes del pes jo sempre els faig de 20 gr. (peso cada boleta amb la bàscula digital). Aquest any els volia fer amb menys pes però trobo que queden molt petits!
  petons!

  ResponderEliminar
 14. Ana!! La veritat és que jo no aprecio massa això del pes del panellets. Mentres quedin tots iguals i no siguin enormes, a mi ja m'està bé. I si hi ha gana i estan bons, millor que siguin de 20 com els teus!

  Petonets!!

  ResponderEliminar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails