jueves, 25 de noviembre de 2010

Whole Kitchen: Up-side down pineapple cake

Whole Kitchen en su propuesta Dulce para el mes de noviembre nos invita a preparar un Up-side down pineapple cake.
La proposta dolça per aquest mes de novembre que Whole Kitchen ens convida a fer és un Up-side down pineapple cake.

Upside down pineapple cake (pastís invertit)

Porto uns dies anant una mica de vòlit però afortunadament he tingut temps per fer la proposta d’aquest mes de WK. Com veureu, es tractava de fer un Upside Down Cake, un pastís invertit. Jo no coneixia l’existència d’aquest pastís. Segons sembla prové dels EEUU i es va posar molt de moda als anys 20 aprofitant que la pinya estava molt barata. Així doncs tot i que actualment l’Upside Down es fa amb diferents fruites, el de pinya és l’originari i més típic.
He de ser sincera i dir que en un principi vaig pensar que no m’entusiasmaria massa aquest tipus de pastís. De fet per això vaig fer només la meitat de la recepta, però després va resultar estar molt bo i el gustet del toffe que porta a la primera capa li dóna un toc molt gustós.
Com no havia provat mai aquest pastís he optat per començar per la recepta original amb pinya tot i que no li he posat les cireres confitades que tradicionalment se li posa als forats centrals dels talls de pinya ja que ni als meus pares ni a l’Arnau ni a mi ens agraden i com el pastís era per nosaltres no tenia massa sentit posar-ne, oi? El que sí vaig fer, va ser posar una mica de nata per acompanyar.

And…here it goes!



Ingredients (pel pastís complert):

Pel toffe i cobertura:

550 grams de pinya (jo vaig utilitzar natural però l’original és amb almívar)
Cireres confitades (jo no en vaig posar)
60 grams de mantega
80 grams de sucre morè
80 grams de sucre blanc normal

Pel pastís:

120 grams de mantega
200 grams de sucre
2 Ous
120 ml de llet
1 culleradeta d'essència de vainilla
195 gras de farina
2 culleradetes d'impulsor
Un polsim de sal

Preparació:

Preescalfem el forn a 180ºC.

Pel toffe:

A la recepta el tofee es fa posant sucre i mantega de cop al cassó fins qe el sucre es desfà. Jo ho vaig fer així i no em va acabar de quedar bé, hauré de practicar. Això o fer primer un caramel sec com el de la recepta de la tatin de poma que vaig publicar i afegint al final la mantega ja que aquest sí em surt bé!

Un cop fet, l’aboquem al motlle engreixat i sobre aquest coloquem els talls de pinya i les cireres en el foradet rodó que deixa cada tall de pinya.

Pel pastís:

En un bol barragem la farina la llevadura i la sal i ho tamitzem.
Barragem la mantega pomada amb el sucre fins obtenir una pasta homogènea. Posem l’essència de vainilla, i els rovell dels ous un per un fins incorporar-los bé. A continuació afegim en tres cops la barreja de farina alternant amb la llet de manera que comencem i acabem amb la farina (encara no se el motiu...ho he de preguntar).
Muntem les clares a punt de neu i ho incorporem a l'anterior massa barrejant amb suavitat.

Aboquem aquesta barreja dins el motlle amb el toffe i la pinya i ho deixem al forn uns 40 min a 180ºC.

Un cop fora del forn, el deixem refredar uns 10 minuts i el girem sobre el lloc on volguem posar-lo amb molta cura perquè no se’ns trenqui. Aquesta és la part amb més risc. A mi se’m va quedar un tros de pinya enganxat al cul però el vaig rescatar!!






Upside down pineapple cake (Pastel invertido)


Llevo unos días un poco estresantes pero afortunadamente he tenido tiempo para hacer la propuesta de este mes de WK. Cómo veréis, se trataba de hacer un Upside Down Cake, un pastel invertido. Yo no conocía la existencia de este pastel. Según parece proviene de los EEUU y se puso muy de moda durante los años 20 aprovechando que la piña estaba muy barata. Así pues a pesar de que actualmente el Upside Down se hace con diferentes frutas, el de piña es el originario y más típico.
Tengo que ser sincera y decir que en un principio pensé que no me entusiasmaría demasiado este tipo de pastel. De hecho por eso hice sólo la mitad de la receta, pero después resultó estar muy bueno y el gustito del toffe que lleva en la primera capa le da un toque muy sabroso.
Como no había probado nunca este pastel he optado por empezar por la receta original con piña a pesar de que no le he puesto las cerezas confitadas que tradicionalmente se le pone a los agujeros centrales de los cortes de piña puesto que ni a mis padres ni a Arnau ni a mí nos gustan y como el pastel era para nosotros no tenía demasiado sentido poner, verdad? Lo que sí hice, fue poner un poco de nata para acompañar.

And…here it goes!



Ingredientes (para la receta completa):

Para el toffe y cobertura:

550 gramos de piña (yo utilicé natural pero el original es con almíbar)
Cerezas confitadas (yo no puse)
60 gramos de mantequilla
80 gramos de azúcar moreno
80 gramos de azúcar blanco normal

Para el pastel:

120 gramos de mantequilla
200 gramos de azúcar
2 huevos
120 ml de leche
1 cucharadita de esencia de vainilla
195 ramos de harina
2 cucharaditas de levadura química
Un pellizco de sal

Preparación:

Precalentamos el horno a 180ºC.


Para el toffe:

En la receta se hace el tofee poniendo azúcar y mantequilla junto en un cazo hasta que se deshaga el azúcar. Yo lo hice así y no me acabó de quedar bien, tengo que practicar. Eso, o hacer primero un caramelo seco como el de la receta de la tatin de manzana que publiqué y añadiendo al final la mantequilla que ya se hacerlo! :P

Una vez hecho, lo vertemos al molde engrasado y sobre este colocamos los cortes de piña y las cerezas en el agujero redondo que deja cada corte de piña.

Para el pastel:

En un bol mezclamos la harina, levadura y sal y tamizamos.
Mezclamos la mantequilla pomada con el azúcar hasta obtener una pasta homogénea. Ponemos la esencia de vainilla, y las yemas de huevo uno por uno hasta incorporarlos bien. A continuación incorporamos la harina en tres veces alternandolo con la leche, de manera que empecemos y terminemos con la harina (esto no se porqué, lo tengo que preguntar).

Montamos las yemas a punto de nieve y lo incorporamos a la mezcla anterior con suavidad.

Vertemos esta mezcla dentro del molde con el toffe y la piña y lo dejamos en el horno unos 40 min a 180ºC.

Una vez fuera del horno, lo dejamos enfriar unos 10 minutos y lo giramos sobre el lugar donde queramos ponerlo con mucho cuidado para que no se nos rompa. Esta es la parte con más riesgo. A mí se me quedó un trozo de piña enganchado en el culo pero lo rescaté!!

26 comentarios:

  1. No es q no m'agradi el pastis q has fet (q m'encata),pero....tota aquesta llum es sol???? com es nota q aqui fa un temps horrible, eh...q m'entra enveja només de veure una foto...

    Un petó,

    ResponderEliminar
  2. Queda un pastís super bo i molt vistós! A casa el faig semblant, però just sortir del forn aboco tot l'almívar de la pinya per sobre el pastís i així queda super sucós... una delícia!

    ResponderEliminar
  3. doncs t'ha quedat genial! ah! i a mi tampoc mai m'han agradat les cireres confitades! jijijiji, petonets

    ResponderEliminar
  4. Gracias a la participación de whole kitchen estoy descubriendo unos blogs preciosos, como es este caso, aquí me quedo mirando tus deliciosas recetas.

    Besos.

    ResponderEliminar
  5. No sabia que portava toffe!!!!
    A veure si et pots desestressar una mica!!!!
    Petonets.

    ResponderEliminar
  6. T'ha quedat molt delicat i boníssim!
    A mi em passa el mateix, cada vegada que faig pastissos, sempre penso en la família, pk nosaltres no podem amb tanta cosa...jja
    Aquest solet preciós que ens ajuda a fer unes fotos tant delicades... exquisites!

    M'ACABA D'ARRIVAAARRRRR!!!!!!! Vaig a obrir!!!! quins nervis!!

    ResponderEliminar
  7. T'ha quedat deliciós i les fotos fantàstiques!!!
    Petonets

    ResponderEliminar
  8. M'estic quedant fascinada amb tots els pastissos de pinya que corren.

    Muas!

    ResponderEliminar
  9. Te ha quedado precioso de aspecto y segurísimo que delicioso. Y las fotos... muy lindas!
    Un besote

    ResponderEliminar
  10. Alba, me gusta mucho!!, yo tambien he quedado gratamente sorprendida con este pastel!!!
    Tus fotos son muy bellas!!!!
    Mil besitos(sin cerezas!;)

    ResponderEliminar
  11. Que dauradet i apetitós que t'ha sortit Alba. A mi em va passar el mateix, pensava que no ens agradaria, i ens va agradar molt. Crec que el tornaré a fer, i la propera vegada probaré amb altra fruita, encara que amb pinya ens ha agradat.

    ResponderEliminar
  12. te ha quedado delicioso, me hago seguidora tuya y te invito a mi blog dulce, un beso

    ResponderEliminar
  13. Hola Alba!
    Ja veuràs que jo també he fet el pastís, i t'he de dir que quan començava a fer el tofee em pensava que no en surtiria res de bo...fonalment em va caramelitzar, però com que estava despistada fent altres coses es va cremar una mica massa...però jo li vaig posar igualment!
    Tampoc coneixia aquest pastís i el que m'ha agradat més ha sigut la textura del bescuit...tant tendre i lleuger...i al cap de 2 dies me'n quedava una mica i me'l vaig menjar amb un got de llet d'avellanes calent...mmm...que bo que estava!

    Petons!!

    ResponderEliminar
  14. Hola Alba¡¡¡ Preciosas fotos¡¡¡ A mi como a ti me ha sorprendido gratamente la receta. También opté por hacerla con la mitad de los ingredientes y luego a pesar del incidente del horno, nos ha gustado. Besos y gracias por pasarte a verme¡¡¡

    ResponderEliminar
  15. Hola Alba!
    Te ha quedado de revista y seguro que buenisimo!
    Besos

    ResponderEliminar
  16. Albaaaaaaaaa!!!
    Que bonitas las fotos, te han quedado espectaculares.
    Deliciosa esta tarta de piña.
    Besos.
    Margot

    ResponderEliminar
  17. Quina bona pinta Alba! visitar els blocs a l'hora de berenar amb tants pastissos m'està matant... Les fotos de luxe!
    Petonets!

    ResponderEliminar
  18. Hola Alba!!!
    M'encanten les fotos que has fet. Realçen molt el pastis. Es veu perfecte. Personalment, el quemésm'ha costat d'aquest repteha estat la sessió fotogràfica.
    Laura (Cocina Homemade)

    ResponderEliminar
  19. Hombre si tengo que escoger entre guindas o nata... me quedo con esta última!! Te ha quedado precioso, enhorabuena.
    Besos.

    ResponderEliminar
  20. Otra propuesta más que interesante del Whole, la cual has bordado. Un pastel de lo más seductor y tentador. Como siempre un 10.

    Besos.

    ResponderEliminar
  21. Hola Alba, acabo de descubrir tu blog, gracias al de Ingrid, me encanta!
    A mi me ha pasado lo mismo con este pastel: no me apetecía mucho hacerlo, no sé por qué y luego me ha encantado
    besos

    ResponderEliminar
  22. Sònia!!jaja!! Dissabte passat a primera hora de la tarda a casa els meus pares feia un solet!! Aquí comença a fer fred però estem tenint uns dies força assoleiats! Petonets!

    Gemma, jo vaig utilitzar pinya natural però si es fa amb pinya en almívar em sembla molt bona idea això de posar-hi l'almívar per sobre. Deu quedar ben sucós i a sobre aprofites el suc! Petons!

    Judith! benvinguda al club dels que no ens agraden les cireres confitades!! jiji!! i gràcies!! Petonets!

    Hola Ernestina!! Bienvenida y gracias por tus comentarios. Voy a pasarme por tu blog que no lo conozco aún!! Muchos besos!

    A coses de llàbiro: gràcies!! em sembla que els propers dies tindré més tranquilitat... Doncs si no m'equivoco el caramel més la mantega = toffe. I si m'equivoco, doncs ja és tard! jiji!! Petonets!!

    Íngrid!! gràcies bonica!La meva mare ara està a règim i no li fa massa gràcia que porti aquestes coses. Sort que el meu pare menja per tots dos i nomñes li deixa provar un trosset petit del que porto! jiji!! Molts petoneeets!!

    Carmen, moltes gràcies i molts petons!! :)

    Gemma! jo també alucino quan arriba el dia de publicació del CWK. A més cadascú li dóna el seu toc personal i semblen diferents. Petons!!

    Laube, muchas gracias por tus comentarios! Besos!!

    Juana! muchas gracias por tus comentarios y por los besos sin cerezas, jiji!! Besitos!

    Hola Rosanna!! No sabia que parlaves català, com sempre parlavem en castellà!!jjiji!! Jo també tinc ganes de provar-lo amb un altre fruita. Realment queda molt bonic i molt gustós! Petonets!!

    ResponderEliminar
  23. Que bonito te ha quedado :) y seguro que delicioso!

    Un besitoo

    ResponderEliminar
  24. Hola dulce!! gracias y bienvenida!! :) Ahora me paso por tu blog!! Besitos!

    Hola gemmota!! Ja he vist el teu pastís, què bo amb les maduixes!! A mi també em va cridar l'atenció l'esponjositat del bescuit, no m¡ho esperava gens. Per cert, la llet d'avellanes que prens és amb llet de soja? les avellanes m'encanten i la llet de soja amb avellanes em té enganxada!!ara tinc ganes de berenar!! jiji!! Petonets!

    Beatriz! muchas gracias!! Pues el incidente con el horno no se nota nada de nada. Te quedó delicioso. Muchos besos!!

    Hola Rosilet!! Muchas gracias y muchos besos! :)

    Hola Margot!! Muchas gracias por tus comentarios! Supongo que ya viste que me puse al día con tus entradas!! Muchos besos!! :)

    Sandra!! moltes gràcies!! Em sembla que passejar-se pels blocs de cuina fa que mengem més i si és amb gana, encara pitjor, oi? jiji! Molts petonets!!

    Hola Laura!! moltes gràcies!! A mi em sembla que és un pastís poc fotogènic, oi? en qualsevol cas, el teu t'ha quedat molt bonic en format individual! :) Molts petons!!

    Hola Mabel!! muchas gracias! A mi la nata me encanta, así que cualquier excusa es buena para poner un poquito, jiji!! Muchos besos!

    Sílvia! Muchas gracias y muchos besos!!

    Hola Antonia, bienvenida!! muchas gracias por tus comentarios. Voy a pasarme por tu blog a chafardear un poquito!! Besos!!

    ResponderEliminar
  25. Loreto!! qué bien verte por aquí. Gracias por pasarte y por los comentarios!

    besos!!

    ResponderEliminar
  26. Hola guapa!
    Ja he publicat la recepta i l'he tornat a fer... ara provaré amb altres fruites, però si segeuixo així a casa l'acabaran avorrint... Moltíssimes gràcies!!!! Petonets

    ResponderEliminar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails