lunes, 28 de febrero de 2011

Whole Kitchen: Crêpe d'espelta/Crêpe de espelta

Whole Kitchen en su propuesta Dulce para el mes de febrero nos invita a preparar un clásico de la gastronomía francesa, el crêpe.

Whole Kitchen a la seva proposta Dolça del mes de febrer ens convida a preparar un clàssic de la gastronomia francesa, el crêpe.

Crêpe dolç de farina d'espelta

Quina alegria em va entrar al veure que la proposta d’aquest mes era fer una crêpe!! Sempre m’han agradat moltíssim. De petita, que ja apuntava maneres, per reis vaig demanar una màquina per fer crêpes que vaig veure un dia en una tenda. Era un trasto enoooorme per fer una minusculíssima crêpe. S’havia de posar la massa en una safata petita que introduiïes dins la màquina. Un rodet giratori donava la volta i es mullava de la massa de la safata. Aquest rodet es calentava molt i anava fent la crêpe. Quan tu veies que ja estava cuita, movies el rodet cap a una especie de gilette que raspallava el rodet i feia caure la mini crêpe per un forat que donava a l’exterior de la màquina. A mi em tenia fascinada tot i que confesso que les crêpes sempre acabaven detrossades perquè la gillete no acabada de quadrar bé amb el rodet.
De més gran, ja les feia com ara, amb la paella. I aquestes van ser les protagonistes d’un dels primers sopars que vam fer amb l’Arnau. Cadascú havia de fer una crêpe salada i una de dolça i després haviem de compartir el resultat amb una cerveseta al balcó de casa puntuant la recepta de l’altre. Aquell dia les vam fer de formatge i pernil, de xampinyons amb crema de xampinyons i formatge, de xocolata i nous i de nectarina i emmental. Aquesta última va ser obra de l’Arnau i he de dir-vos que està increiblement bona!
Avui, tot i que la recepta de crêpe que ens han facilitat té pinta de ser deliciosa i la penso fer ben aviat, m’he volgut arriscar i provar una crêpe amb una altra farina, la farina d’espelta integral. Ja fa temps que tenia ganes de fer coses amb farines alternatives i integrals i quan vaig veure aquesta recepta vaig pensar que era un molt bon moment. Aviso que la textura de la crêpe no queda tan suau com la feta amb farina de blat blanca, però a mi m'ha agradat.
L’he acompanyat de nous amb jarabe de arce i unes maduixes. Fàcil i sa!

La recepta de la massa crêpe la vaig trobar per internet, però no recordo on, sento no poder fer la referència!!




Ingredients (per 4 crêpes):

6 cullerades de farina d'espelta integral de cultiu ecològic
1 cullerada de sucre morè
1 ou de gallina feliç (així ho deia la recepta, :P)
Canyella
Cacao
Llet i aigua
Nous
Jarabe de arce
Maduixes

Procediment:

Barregem el sucre i l'ou, afegim la farina, el cacao i la canyella (quantitat al gust).
Afegim llet i aigua fins obtenir una textura cremosa.
Posem una mica d'oli a tota la superficie d'una paella i aboquem una mica de barreja, la justa per ocupar tota la superficie d'aquesta.
Quan veiem que ja està cuita d'un cantó, la girem la fem de l'altre i la retirem del foc.
La farcim de nous i xarop i llestos!!




Crêpe de harina de espelta

Qué alegría me entró al ver que la propuesta de este mes era hacer un crêpe!! Siempre me han gustado muchísimo. De pequeña, que ya apuntaba maneras, por reyes pedí una máquina para hacer crêpes que vi un día en una tienda. Era un trasto enoooorme para hacer una minusculísima crêpe. Se tenía que poner la masa en una bandeja pequeña que se introducía dentro de la máquina. Un rodillo giratorio daba la vuelta y se mojaba de la masa de la bandeja. Este rodillo se calentaba mucho e iba cociendo la crêpe. Cuando tú veías que ya estaba cocida, movías el rodillo hacia una especie de gillette que cepillaba el carrete y hacía caer la mine crêpe por un agujero que daba al exterior de la máquina. A mí me tenía fascinada a pesar de que confieso que las crêpes siempre acababan detrozadas porque la gillete no acabada de cuadrar bien con el rodillo.
De más grande, ya las hacía con la sartén. Y estas fueron las protagonistas de uno de las primeras cenas que hicimos con Arnau. Cada cual tenía que hacer una crêpe salada y una de dulce y después teníamos que compartir el resultado con una cervecita en el balcón de casa puntuando la receta del otro. Aquel día las hicimos de queso y jamón, de champiñones con crema de champiñones y queso, de chocolate y nueces y de nectarina y emmental. Esta última fue obra de Arnau y tengo que deciros que está increiblement buena!
Hoy, a pesar de que la receta de crêpe que nos han facilitado tiene pinta de ser deliciosa y la pienso hacer bien pronto, me he querido arriesgar y probar una crêpe con otra harina, la harina de espelta integral. Ya hace tiempo que tenía ganas de hacer cosas con harinas alternativas e integrales y cuando vi esta receta pensé que era muy buen momento. La textura de la crêpe no queda tan suave como la crêpe de harina de trigo blanca pero a mi me ha gustado.
Lo he acompañado de nueces con jarabe de arce y unas fresas. Fácil y sano!

La receta de la masa de crêpe la encontré por internet, pero no recuerdo dónde, siento no poder hacer la referencia!!



Ingredientes (para 4 crêpes):

6 cucharadas de harina de espelta integral de cultivo ecológico
1 cucharada de azúcar moreno
1 huevo de gallina feliz (así lo decía la receta, :P)
Canela
Cacao
Leche y agua
Nueces
Jarabe de arce
Fresas

Procedimiento:

Mezclamos el azúcar y el huevo, añadimos la harina, el cacao y la canela (cantidad al gusto).
Añadimos leche y agua hasta obtener una textura cremosa.
Ponemos un poco de aceite en toda la superficie de una sartén y vertemos un poco de mezcla, la justa para ocupar toda la superficie de esta.
Cuando vemos que ya está cocida de un lado, la giramos y cocemos del otro y la retiramos del fuego.
La rellenamos de nueces y jarabe y listos!!

47 comentarios:

  1. Cada dia que llegeixo les teves entrades he d'apuntar nous ingredients per comprar i per fer nous experiments. Això de l'ou de gallina feliç m'ha encantat!! Mooolt bona recepta. Un petó, Paula

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  2. que bo!
    Jo tenia aquesta maquineta!!! jaja pero no sortien mai perfectes, quedava engantxat o es trencaven.... jaja quins records, quina gràcia lleguir-te..
    una abraçada!!!

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  3. Alba, jo també he fet servir maduixes per aquesta proposta, quina casualitat!!!
    Que curiós això de la màquina de fer creppes... sempre hi ha una màquina per a tot....
    Molt interesant fer servi l'espelta.
    Laura (Cocina Homemade)

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  4. Tiene un color precioso! Con lo que me gustan los panes con esa harina, seguro que salieron crepês riquísimos. Yo me he estrenado en esto de los crêpes con el reto de febrero, me falta mucha experiencia para que me salgan como a ti!

    Un abrazo

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  5. Moltes gràcies per visitar-me i deixar-me un comentari!! Quina gràcia, jo també sóc de Sabadell!!

    El crep ha d'estar deliciós.... no l'he tastat mai d'espelta!

    Petons guapa

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  6. Tu crêpe tiene todos los ingredientes que me gustan! Tiene que ser deliciosa, me gusta mucho tu presentación.

    Besos!!

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  7. Què bones Alba, amb aquestes super fotos que els hi has fet ve molt de gust prendre una crepe!!! Tinc farina d'espelta, o sigui que no dubtis que les faré aviat!
    Petonets reina!
    Sandra

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  8. Quina meravella, amb farina d'espelta!!!!! A la propera vegada crec que provaré!
    M'ha agradat molt tota la teva història amb els crepes que ens has contat...
    Petonets.

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  9. a vegades els aparells de cuina molesten més que no ajuden, oi?? T'han quedat súper macos, i m'encanta la teva proposta amb una farina diferent!!! Molts petonets bonica

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  10. Tendre que experimentar esta receta tan deliciosa.
    Absolutamente fascinable ♥

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  11. Se me ha abierto el apetito con el festival de crepes que has contado :D
    Nunca he usado harina de espelta, pero como tus fotos hablan por sí solas, creo que cuando la vea la compraré.
    El acompañamiento simplemente perfecto.
    Besos

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  12. Estas creps las tengo que probar yo sin falta. Qué color y qué maravilla de relleno.

    Besos.

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  13. JaJajajaj, veure tot el procés d'elaboració de la crêpe i que després la gilette la destroci!!
    Tremenda aquesta crêpe Alba!!! una manera d'incorporar la farina d'espelta en una recepta deliciosa!!! m'ha encantat.
    Ara ens has de fer aquesta de nectarina i emmental....una combi genial!
    Mooolts petonets guapíssima!

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  14. I que bons que són els crêpes...amb farina d'espelta els hauré de probar. A reveure!

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  15. Molt bona pinta!! les anous m'encanten! segur que estaven molt bones!
    Molt original!
    ptunets!

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  16. Ai Alba, Alba...
    Tu sempre ens aportes coses noves i curioses!
    Em copio la recepta per una amiga que estarà encantada de poder menjar crêpes d'espelta!!!
    Mglòria

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  17. Quina fila de crepes estic veient, però de bona gana em menjava una de cada una.

    A més amb espelta, bons, bons!

    Muas!

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  18. Quins aparells més sofisticats tenies tu i quins records més macos!
    Segur que estan boníssims, si es que amb aquestes fotos gairebé es poden tastar!
    Molts petonets.

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  19. Benvinguda al món de ses altres farines Alba! A veure si m'apunt sa recepta que jo soc de les que agafa una gerra i fa sa masa a ull...
    Estic d'acord en emplear exclusivament ous de gallines feliçes, per cert! (ja saps, que siguin del 0 o del 1)
    Una entrada molt bonica.
    Una abraçada!

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  20. Con harina de espelta nunca lo habría imaginado. El sirope de arce un toque especial. No falata en mi despensa, Y si, se nota que llevas muuuchos años haciendo crepes, te salen finitos y no se te rompen tanto como a mi, jejejej.
    Me ha encantado lo del huevo de gallina feliz, me lo apunto.

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  21. La gallina no sé si era feliç, però si que ho seria amb aquestes crepes!!!!

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  22. Però quina bona pinta!! Les fotos són una passada, t'han queda't genial! A mi també m'encanten les creps, jeje, fins i tot tinc una crepera a casa (la vaig comprar a França, per aquí no n'he vist) encara que ara fa mesos que no en faig, s'hi haurà de posar remei :P.

    Molts Petonets!!

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  23. Ja fa molt de temps que no faig crepes, però tinc moltes ganes de fer-ne, a veure si m'ixen bones. A mi, també m'agrada molt experimentar amb farines d'altres cereals, i la d'espelta la faig servir molt, és molt suau i m'encanta. Provaré de fer la teua recepta, té molt bona pinta. Besets.

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  24. tinc gana! quina pinta té aquest crep!
    nyam nyam!
    petonets

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  25. A mi també m'agaden molt les creps, tant dolces com salades. Amb la farina d'espelta deuen quedar ben diferents, serà qüestió de provar-ho ;)

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  26. Hombre, desde pequeña practicando... no me extraña que te salgan tan bien... jejeje
    Lo de la harina de espelta, un descubrimiento, lo de jarabe de arce, un puntazo, las fresas y las nueces... uhmmmm simplemente deliciosas.
    Besos, guapísima.

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  27. A mi la espelta me gusta mucho, lo que pasa es que es un cereal con gluten y en casa no lo utilizo. Antes del diagnóstico de Martín comía a veces pasta de espelta y me parecía que era agradable, con mucho sabor.
    Tus fotos hacen de esa crêpe algo absolutamente irresistible. No tendría problema alguno en cenarme una con esas fresitas, ahora que comienza la temporada.
    Besitos.

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  28. com m'hagués veure't amb la teva maquineta jajaja
    jo he vist ous de gallines "criadas en libertad" suposo que deuen ser felices també, no? :)
    Molt bones es veuen les teves crêpes i amb farina d'espelta em criden molt.
    petonets!

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  29. Mmmmh me encanta tu propuesta y las fotos preciosas. Bss

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  30. Jolín te han quedado muy ricos y la presentación espectacular

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  31. Me ha parecido una idea genial la de sustituir la harina de trigo por la de espelta, además el color me gusta más. Te han quedado muy chulos y seguro que deliciosos. La próxima vez intentaré hacer pancakes pero con harina de espelta!!

    Un abrazo Alba!!

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  32. Se ve que eres una experta! Te han salido espectaculares... con esa harina, seguro que buenisimos! Me encantan las fotos ;) como siempre...

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  33. Deliciosos. Y una presentación maravillosa.

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  34. te han quedado super ricos. Que pinta. Bss.

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  35. Que gustoso debe ser este crepe con la harina de espelta integral y además ecológica!! yo también soy una fanática de las harinas ecológicas, se nota mucho el gusto y textura en las masas. Ha quedado un crepe ideal, me encanta! muchos besos

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  36. Una alternativa estupenda, y además sanísima.Hay que educar el paladar.
    Unas fotos preciosas.
    Un besito

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  37. Alba, me encanta tu versión, yo suelo utilizar la harina de espelta para muchas cosas, es realmente muy manejable.
    Tus fotos están a rabiar de lindas, esas fresas lucen casi en tres dimensiones :).
    Un besito.

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  38. m'ha agradat això de l'ou de la gallina feliç, segur que així les crepes són més bones ;)

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  39. wow! estoy viendo crepes por todos lados! los tuyos tienen una pinta... ¡y esas fotos, pardiez! ¡son maravillosas! :O)

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  40. yo también tengo muchas ganas de probar esta harina, me encanta esta propuesta y también tomo nota de las que hicísteis en la cena con Arnau!
    lo del "huevo de galllina feliz", genial!
    besos

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  41. Si us plau, quina crep més esplèndida!!!
    PTNTS
    Dolça

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  42. Hola Alba,
    ja torno a estar per aquí i al.lucinada de la quantitat de recpetes que m'he perdut...hauré d'estudiar de valent!!
    Quina bona pinta tenen els teus crèps!! ah i moltíssimes moltíssimes felicitats per haver participat a la revista de Whole Kitchen! quina passada!
    Una abraçada!

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  43. Hay mi pequeña Alba!!!!, veo que has tenido oportunidad de evolucionar en la confeccion de crepes...ya desde niña con tu maquinaza!!!
    La crepe de Arnau me la apunto porque me parece una delicia, y la que tu has hecho tambien!!, me parece de lo mas original y atractivo que he visto!!!
    Que bien haces las fotos linda!!!!
    Feliz finde con tu Arnau!!! A disfrutar!!!!

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  44. Molt maques les fotos! I les creps tenen una pinta fabulosa!!!!!

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  45. Felicitats Apu! Quina pinta!!! M'ofereixo per testar-ho!!!! ñam ñam
    Muacks!!!
    Semi!

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  46. te qedaron buenisimos tus crepes... te felisito
    cariños, mely

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